Apoteket gör det enklare att hålla koll på hälsan

Av på 10 september, 2019

Allt fler vill kunna hålla koll på sin hälsa. Apoteket börjar därför sälja en särskild hälsokontroll från Werlabs för att göra det enklare för kunderna att följa, förstå och förbättra sin hälsa.

Apotekets hälsorapport visar att antalet svenskar som gör regelbundna förebyggande hälsokontroller ökar. Hösten 2017 uppgav 31 procent att det gör hälsokontroller och 2019 har siffran ökat till 38 procent.

– Allt fler människor vill hålla koll på sin hälsa och det vill vi uppmuntra och underlätta. Werlabs hälsokontroll som görs med blodprov blir ytterligare en hälsotjänst som vi kan erbjuda våra kunder, säger Lotta Haleen ansvarig för förskrivna läkemedel och hälsotjänster på Apoteket.

Tjänsten kommer inledningsvis att kunna köpas på de 100 största apoteken över hela landet och via apoteket.se. Den går att köpa till sig själv eller som ett gåvokort och tjänsten aktiveras på nätet via en särskild kod. Du gör sedan din hälsokontroll inom Werlabs nätverk på ett av drygt 140 provtagningsställen runt om Sverige.

– Att göra regelbundna hälsokontroller ger en möjlighet att följa sin hälsa över tid och bland annat kunna förebygga eventuella sjukdomar genom att förändra sina levnadsvanor. Även för den som har en sjukdom kan förändringar i levnadsvanor vara positivt. Sådant arbete med preventiv hälsa är något vi på Apoteket vill kunna hjälpa fler människor med framöver, säger Lotta Haleen.

Hälsokontrollen som erbjuds till att börja med är Werlabs Hälsokontroll XL. Den ger en omfattande analys av 33 hälsomarkörer inom åtta viktiga hälsoområden; hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, blodstatus, sköldkörtel, vitaminer och mineraler, lever och njurar samt inflammation i kroppen.

Werlabs är registrerad vårdgivare hos Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, och samarbetar med ackrediterade laboratorier som Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och Aleris. Tack vare detta innebär det att man även kan använda sina provsvar i andra vårdkontakter.

Provsvaren presenteras i Werlabs digitala journal tillsammans med en skriftlig kommentar från en av Werlabs läkare som sammanfattar allt på ett förståeligt och pedagogiskt sätt. Vid akuta avvikelser tar Werlabs läkare kontakt med kunden via telefon.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in