Är digitala minnen alltigenom bra

Av på 3 juni, 2019

Vad gör det med oss som sörjande att vi måste sörja online? Att budskapen att någon nära vän gått bort når oss över Facebook och att det uppmanas till att tända ljus i digitala minnesrum som finns kvar för evigt?

-Det här är inte helt lätt, menar Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Minnesrum och andra digitala tjänster som minnessidor på Facebook tjänar ett syfte under en viss tid. Men efter ett tag kan för många digitala minnen bli ett hinder i sorgeprocessen, man måste släppa taget och gå vidare. Det är själva syftet med sorgeprocessen. Vi är i en ny tid med nya tjänster och en av våra uppgifter som branschorgan är att följa debatten och forskningen på området.

Viktigt att lyssna
När funktionen att man kunde tända digitala ljus för nyss avlidna lanserades, så visades tydligt på ingångssidan hur många ljus som var tända för en viss person. Men det blev snabbt negativa reaktioner då människor jämförde antalet tända ljus. Det är bara en av många lärdomar kring digitala minnen och hur viktigt det är att vi som bransch snabbt tar åt oss.

Facebook kan bli för mycket
Ett minnesrum på familjesidan.se har flera värden över tid jämfört med t. ex. en minnessida på Facebook. I sociala medier kan det lätt gå till överdrift när minnessidorna uppdateras ofta och man när som helst på dygnet kan få ett pling som anhörig att minnessidan har fått en ny kommentar.

-Det kan finnas goda skäl att kliva av tekniken i sorgeprocessen efter ett tag, men behoven är också olika och det måste vi inse, menar Ulf Lernéus.

Historiskt värde
Det begravningsbranschen ser är att ett minnesrum ska innehålla praktiska funktioner för gäster inför en begravning och möjlighet att tända ett digitalt ljus och skriva ett minnesord. De anhöriga som vill kan sedan fortsätta att underhålla minnesrummet med bilder och minnen.

De minnesrum som däremot inte underhålls av anhöriga där utreder vi om skrivna minnen och tända ljus ska tas bort efter ett antal år. Men dödsannonsen däremot anser vi har ett historiskt värde och ska finnas kvar sökbart på familjesidan.se för t. ex. släktforskning, menar Ulf Lernéus.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in