Årets nötköttsföretagare i Örebroregionen är det unga lantbrukarparet Nils och Jenny Eld på Sjågesta 609 i Glanshammar

Av på 19 oktober, 2019

Jag blev riktigt glad över det här priset. Vi arbetar med tydligt mål och uppföljningar, det är något vi verkligen gillar och det har ju också gett resultat för oss i den dagliga verksamheten, berättar Nils Eld.

Resan som egna företagare inom den gröna näringen började 2014 för Nils och Jenny. Under fem år har de arbetat aktivt och målmedvetet för att bygga upp en effektiv och lönsam nötköttsproduktion. De startade med 8 dikor och ett arrende. Idag har de närmare 160 djur och är påväg att betäcka 85 kor till våren.

Ambitionen är tydlig. De vill utöka djurantalet ytterligare och drar sig inte för att bygga ut. Bland annat jobbar de målmedvetet för en hög överlevnad på kalvar och har förbättrat detta betydligt sedan starten. De fokuserar även på kalvarnas tillväxt.

Jag har varit anställd på gårdar förut, med det är något extra att få jobba mot de mål vi satt upp och hela tiden sträva mot förbättring. Det är faktiskt mycket man kan påverka, säger Nils och berättar hur deras arbete gjort att kalvvikterna ökat med 30 procent jämfört med fjolåret.

Nils och Jenny arbetar medvetet med företagets ekonomi och eftersträvar en lättskött och effektiv produktion. Nils bidrar även med sitt kunnande och engagemang till att utveckla nötköttsproduktionen på andra gårdar. Han är inte speciellt orolig över köttdebatten som har tycker hamnat lite snett.

Är man ute och håller på att bruka jorden ser man hur kretsloppstänket fungerar i praktiken, att djuren fyller en stor och viktig funktion. Tyvärr tror jag många gånger att konsumenten kommer för långt från detta och saknar både insyn och insikt. Samtidigt är det lite överdrifter. Jag tror vi alla kommer inse att djuren behövs för mångfalden i våra öppna landskap, säger årets Nils som tillsammans med Jenny Eld är årets nötköttsföretagare.

Länet
Örebronyheter

Källa LRF i Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in