Årets stora fågelräkning går mot rekord

Av på 28 januari, 2019
Fotograf: Lotta Berg

Med vinterväder i hela landet ser årets stora fågelräkning Vinterfåglar Inpå Knuten ut att slå rekord. Jämfört med det tidigare rekordet från 2017 har antalet rapporter så här långt ökat med nästan 20 procent. Om den trenden håller i sig även över måndagen, kan det bli uppemot 25 000 deltagare i år.

Det är BirdLife Sverige som arrangerar denna fågelräkning och som vanligt är det talgoxen som är den vanligaste gästen vid våra fågelmatningar, följd av pilfink och blåmes. Men liksom i fjol är även gråsiskan med i toppen. Gråsiskan är en så kallad invasionsfågel som vissa förekommer i mängder medan den andra år är mindre vanlig.

Även koltrasten är talrikare vid fågelmatningarna i år än normalt. Kanske lockade den milda inledningen på vintern många koltrastar att stanna kvar? Så långt norrut som i Västerbottens kustland finns det i år flera koltrastar och någon enstaka är även rapporterad från Norrbotten. Sett till landet i stort är ökningen för koltrasten markant.

Ännu en art som det verkar gå bra för är gråsparven. Även den har ökat jämfört med de föregående åren. Det är glädjande eftersom det nu verkar som att en mångårig nedåtgående trend har brutits och vänts i en tydlig uppgång.

Den preliminära topplistan ser ut så här söndag kväll:
1.Talgoxe
2.Pilfink
3.Gråsiska
4.Blåmes
5.Domherre
6.Koltrast
7.Gulsparv
8.Gråsparv
9.Skata
10.Kaja

Räkningen fortsätter under måndagen (28 januari) då även skolor, förskolor och arbetsplatser kan medverka.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in