Attacker på flyktingar och asylsökande har inte utretts – och ingen har ställts till svars

Av på 2 november, 2019
Arkivbild

Sex månader efter att flyktingar och asylsökande i Sri Lanka med våld blivit borttvingade från sina hem har vare sig några polisutredningar inletts eller någon ställts till svars för de hot och det våld som de utsatts för. Det konstaterar Amnesty International och Minority Rights Group International i en ny rapport.

Dagarna efter den massaker då en väpnad grupp dödade över 250 personer i tre kyrkor och tre hotell i Sri Lanka i april 2019 inledde väpnade grupper vedergällningsattacker mot flyktingar och asylsökande från Pakistan, Afghanistan och Iran. Även när människor sökt skydd i gemensamhetslokaler och på en polisstation fortsatte mobben att attackera dem, vid ett tillfälle genom att kasta stenar mot dem.

I rapporten Unsafe at home, unsafe abroad: State obligations towards refugees and asylum-seekers in Sri Lanka konstaterar de bägge organisationerna att myndigheterna inte har levt upp till sin skyldighet att ge skydd och boende till flyktingarna och asylsökande, och att de inte levt upp till sin skyldighet att undersöka attackerna och ställa de som misstänks för brotten till svars.

– Flyktingarna och de asylsökande i Sri Lanka som attackerades har redan varit med om ett trauma. De har först tvingats att fly, och nu – i landet där de sökt skydd och trygghet – tvingades de på nytt lämna sina hem, säger Dinushika Dissanayake, utredningschef för Sydostasien vid Amnesty International.

– Attackerna mot flyktingarna och asylsökanden måste utredas. Ingen har hittills ställts till svars. Myndigheterna i Sri Lanka måste leva upp till sina internationella skyldigheter att skydda mänskliga rättigheter, och det internationella samfundet måste påskynda processen för vidarebosättning för de som är berättigade till det, så att de slutligen kan känna sig trygga, säger Joshua Castellino, chef för the Minority Rights Group International.

Ett misslyckande från staten
Myndigheterna i Sri Lanka skyddade inte flyktingarna och de asylsökande, de konfronterade inte mobben som hotade dem och de undersökte inte attackerna eller ställde de ansvariga till svars.

De såg inte heller till att flyktingarna och de asylsökande fick ett adekvat skydd. De tvingades från sina hem och blev sedan ihopfösta i ett garage på en polisstation och i olika gemensamhetslokaler. Lokaler där de saknade sängar, mat och tillräcklig tillgång till vatten och toaletter. Vid polisstationen i Negombo spenderade 160 personer närmare 30 dagar under förfärliga förhållanden.

Flyktingarna och de asylsökande flyttades sedan till ett läger i norra Sri Lanka, varifrån många sedan har återvänt hem.

Myndigheterna i Sri Lanka måste göra det tydligt att våld mot etniska och religiösa minoriteter, särskilt flyktingar och asylsökanden, aldrig kommer att tolereras och att den som är misstänkt för att attackera dem kommer att ställas till svars för det, säger Dinushika Dissanayake.

Världen
Örebronyheter

Källa Amnesty International

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in