Avskaffa taxilicensen – körkort är licens nog

Av på 10 december, 2017
Arkivbild

Idag finns det omkring fem miljoner bilar i Sverige som i genomsnitt används en timme per dag, att en bil står oanvänd 23 timmar per dygn visar att landets bilar kan användas mer effektivt. I den nya rapporten “En taxi på varje garageuppfart” som nu släpps föreslår Timbro att taximarknaden avregleras så att även privatpersoner kan erbjuda taxitjänster.

Man säger att taximarknaden i Sverige är avreglerad, men en chaufför behöver både taxilicens och taxitrafiktillstånd, politiken ställer också särskilda tekniska krav på den som vill köra taxi, säger Gustaf Palmér, som har skrivit rapporten.

I rapporten visar Gustaf Palmér att det tar 3-4 månader och kostar 6 000 kronor att få en taxilicens, dessutom tillkommer ett kapitalkrav på 100 000 kronor.

Konsekvensen av den nuvarande politiken är högre priser för konsumenter och att taxi bara kan erbjudas där det bor tillräckligt många människor, vilket hämmar utvecklingen av prisvärda transporter på landsbygden. Jag skulle hellre se en taxi på varje garageuppfart, säger Gustaf Palmér.

Rapporten föreslår att Sverige ska lära av Estlands exempel och avreglera beställningstaxi.

Det skulle innebära mindre trängsel, fler jobb och bättre kommunikationer. Tyvärr har regeringens utredning föreslagit ännu hårdare regler.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in