Barnfamiljer – mest aktiva på bostadsmarknaden

Av på 11 oktober, 2018
Arkivbild

Barnfamiljer är den grupp som är mest aktiv på bostadsmarknaden just nu och fastighetsmäklarna får flest frågor om bostadens skick och prissättningen. Majoriteten av fastighetsmäklarna tror fortsatt på oförändrade priser, utbud och efterfrågan på både småhus- och bostadsrättsmarknaden under det fjärde kvartalet. Det visar Mäklarinsikt, Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare.

I den kvartalsvisa undersökningen Mäklarinsikt får Mäklarsamfundets medlemmar svara på frågor om utvecklingen på sin lokala marknad. För det fjärde kvartalet 2018 har 747 fastighetsmäklare över hela landet svarat på frågor om bland annat prisutveckling, utbud och efterfrågan. Det gör Mäklarinsikt till Sveriges största undersökning bland fastighetsmäklare. Undersökningsresultatet ger stöd åt återkommande rapporter om en stabilisering på marknaden, men visar också ett skifte mot ökad tro på att både prisutveckling och efterfrågan vänder uppåt under det fjärde kvartalet.

– Inför årets sista kvartal ser vi en vändning i hur fastighetsmäklare över hela landet bedömer utvecklingen. Majoriteten tror att läget blir oförändrat, men jämfört med förra kvartalet är det en betydligt större andel som tror på stigande priser och ökad efterfrågan. Det är ett styrkebesked från marknaden och en påminnelse om att det är fundamentala ekonomiska förutsättningar som styr utvecklingen, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Mäklarinsikt 2018:4 i korthet

  • Den grupp som är mest aktiv på bostadsmarknaden just nu är barnfamiljer. Det uppger 45 procent av de svarande fastighetsmäklarna.
  • 32 procent av de tillfrågade mäklarna uppger att bostadens skick är det som spekulanterna frågar mest om just nu. 30 procent uppger att prissättningen är det som väcker flest frågor från spekulanter.
  • 71 procent av fastighetsmäklarna på småhusmarknaden tror på oförändrade priser. Andelen som tror på stigande priser har ökat med 7 procentenheter jämfört med förra undersökningen. På bostadsrättsmarknaden bedömer 62 procent att priserna kommer vara stillastående under det fjärde kvartalet. 19 procent tror på ökande priser. Det är en ökning med 8 procentenheter jämfört med förra undersökningen som avsåg det tredje kvartalet 2018.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in