Basket | Så nära EM-kvalseger inför fullsatt arena

By on 4 september, 2016

En tung förlust för Sverige i den första EM-kvalmatchen av fyra i Sarajevo under gårdagens lördagskväll, inför en fullsatt arena i Sarajevo gav Bosnic och laget allt. De gav Bosnien och Hercegovina en match de sent skall glömma men där marginalerna tyvärr vägde till Sveriges nackdel i slutminuterna.

Slutresultat 74-71!

Bosnien och Hercegovina rivstartade in matchen. Ett chockat Sverige nästintill såg på när Bosnien tog ledningen. Vrålet i arenan när den första dunken kom redan efter någon minut var öronbedövande med 6000 på läktarna. Endast en ännu större publik på Hovet om knappa två veckor hade bräckt det.

Vi visade dem för mycket respekt i början av matchen. Vi ger dem en onödig dryg 10-poängsledning. Därefter kontrollerar vi matchen på ett helt annat sätt, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Mycket riktigt var det ett nytt Sverige som kom ut på planen i andra perioden. Nu såg man självförtroende i de svenska spelarna och även om inte man kom till under korgen i första halvlek täppte man till bakåt och fick i en större del av distansskotten.

I tredje perioden går Sverige upp i ledning och ställningen är 40-42. Då vaknar den nu relativt sovande hemmapubliken. Påhejade av #13 i Bosnien, som nog får ses som en av matchvinnarna i motståndarlaget, reser sig publiken som en kropp på läktarna. Nu är det tryck på Sverige.

Bosnien går om Sverige och upp i ledning efter bara ett par minuter igen och är nära att dra ifrån ordentligt men Sverige biter sig kvar. Det blir i slutändan en förlust men dom dock handlar om marginaler.

Vi följer 80% av vår game plan. Det är inledningen av matchen, den första perioden, som vi inte spelar vårt spel. Men med tre starka perioder har vi alla chanser i världen framåt i kvalet, säger Bosnic.

Sverige har i slutminuterna chansen att ta matchen till förlängning med tre poäng upp och det kunde lika gärna ha blivit så. Sverige sista skott sitter i nätet men det är en tvåpoängare och för mycket tid kvar på klockan. Ryssland får ett enkelt break och matchen är över.

Killarna skall vara otroligt stolta för vad de åstadkommit ikväll, trots förlust. Inför matchen mot Ryssland på onsdag behöver vi bli mer aggressiva. Då kommer det bli riktigt intressant, förutspår Bosnic.