Bättre och mer sammanhållen vård för sjuka äldre

By on 1 oktober, 2013

Äldre sjuka med komplexa vård- och omsorgsbehov behöver trygghet. Därför har Regionförbundet i Örebro tillsammans med Landstinget och kommunerna i länet under de tre senaste åren arbetat för att ta fram en modell för att ge tryggare, bättre och mer samordnad vård till den målgruppen. Projektet är en del av den nationella satsningen på Bättre liv för sjuka äldre. Den 2 oktober presenteras modellen för vårdgivare i länet. 

När behovet av vård och omsorg ökar kan det innebära att den äldre har flera olika kontakter inom olika verksamheter hos kommunen och landstinget. För att möta behoven på rätt sätt krävs en genomtänkt och samordnad vårdplanering där de olika huvudmännen är delaktiga. Detta ställer stora krav på samverkan mellan sjukhus, primärvård och hemvård.

I projektet Visam har man nu tagit fram en modell för vårdplanering och informationsöverföring i samverkan som alla vårdgivare kring sjuka äldre ska använda. På det sättet får vårdgivarna, till exempel hemvården och akutsjukvården, möjlighet att fatta mer välgrundade beslut. Detta leder i sin tur till bättre hälsoinsatser för patienten och att man får rätt vård på rätt ställe. En del i modellen är ett beslutsstöd som används när den äldre insjuknar i hemmet.

– Tidigare har varit lite upp till varje sköterska att göra sin bedömning, därför har det sett lite olika ut. Nu får distriktsläkarna ett bättre underlag att ta ställning till säger Fredrik Svensson som är projektledare på Regionförbundet Örebro.

Fredrik Svensson fortsätter:
– I våra pilotkommuner Askersund och Hallsberg där man har använt checklistan för beslutsstöd i snart ett år kan vi se tydliga resultat av vårt arbete. Man gör en mer strukturerad bedömning och vårdgivarna förstår varandra. Till exempel har fler patienter kunnat få vård hemma och de som kommit till akuten har snabbt fått rätt vård när akutpersonalen har haft ett tydligare bedömningsunderlag.

Banbrytande modell
Visammodellen bygger på tre delar:
•Samordnad individuell planering – Insatser från olika vård-, stöd- och omsorgsgivare ska samordnas för att bli tydliga för den enskilde och vårdpersonal som finns kring denne.
•Beslutsstöd – Ger stöd för en strukturerad bedömning av hälsotillståndet och var den fortsatta vården och omsorgen bäst ska ske.
•Säker utskrivning – Risker och behov identifieras och planeringen anpassas utifrån den enskildes behov för att utskrivningen från sjukhuset ska vara väl underbyggd.

– Vi har varit ute och berättat om vår modell i olika sammanhang och jag har inte stött på någon annan som jobbar på det här sättet. Det finns ett stort intresse från olika platser i landet att ta del av vår modell. Därför skulle jag våga påstå att vår modell både är banbrytande och unik. Det känns bra att kunna göra den här kvalitetssäkringen för våra sjuka äldre medmänniskor, avslutar Fredrik Svensson.

 Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login