Beata vill hjälpa äldre umgås utan att träffas

Av på 13 maj, 2020

Coronapandemin har tvingat oss att ändra hur vi umgås. Många av våra naturliga mötesplatser har försvunnit och många har med det isolerats socialt. Våra äldre är rekommenderade att stanna inomhus och är därför en grupp som drabbats hårt. Beata Jungselius, doktor i tillämpad IT på Högskolan Väst, har nu startat ett initiativ för att bidra till att bryta isoleringen.

– Jag upplever att en del skuldbelägger och skäller på våra äldre som tycker det är svårt att begränsa sina liv eftersom de upplever att de går miste om livsviktiga sociala kontakter. Ett bättre sätt är naturligtvis att försöka hjälpa dem att hitta alternativa sätt att upprätthålla dessa kontakter, säger hon.

Beata har forskat om hur människor använder sociala medier och har studerat hur vi använder oss av framförallt mobil teknologi för att umgås med varandra. Hon ingår även i forskningsprojektet Digitala seniorer där man studerar användandet av digitala medier och kommunikationsteknologier bland äldre.

Högskolan Väst, med Beata i spetsen, har nu startat initiativet ”Att umgås utan att träffas” som har som målsättning att ge konkreta tips till äldre på vad de kan göra för att hålla kontakten med nära och kära. På www.hv.se/umgas kan man hitta en samling tips för hur man kan kommunicera och vilka andra saker man kan göra med hjälp av digitala verktyg.

– Vi kan förstås aldrig ersätta umgänge öga mot öga, men vi har idag en väl utvecklad kommunikationsteknologi som kan användas som komplement i dessa speciella tider. Alternativet just nu är att inte umgås alls, och det framstår inte som särskilt attraktivt, säger Beata.

Hon säger också att tipssamlingen kommer att utvecklas allteftersom, och att det vore spännande att få in idéer från äldre på vad de gör digitalt så att dessa tips kan nå fler. Även pensionärsorganisationerna har tagit många positiva initiativ kring ökad digitalisering.

– Frågan är enormt viktig. Coronapandemin har visat upp något som fortfarande är ett stort problem: digitaliseringsglappet mellan generationerna. Vi som är lite yngre är vana vid att uträtta ärenden och umgås på nätet. Nästan 9 av 10 svenskar under 35 år ringer någon gång över nätet men efter 65 år är det knappt hälften som gör det. Ytterst är detta ett tillgänglighets- och demokratiproblem, avslutar Beata.

Regionalt
Örebroguiden

Källa: Högskolan Väst

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in