Besvikelse att Special Olympics 2021 ställs in

Av på 24 december, 2019
Arkivbild.

Den 20 december valde styrelsen för Svenska Parasportförbundet att avsäga sig Special Olympics 2021 i Östersund och Åre. 

Svenska Parasportförbundet ger tre skäl som motiv till beslutet att ställa in tävlingen:

  1. Det går inte att genomföra arrangemanget på helt kommersiella grunder.
  2. Inget statligt stöd ges för enskilda event som detta i Sverige.
  3. Stödet som Special Olympics International utlovat har inte kommit i tid.

Bristande finansiering sätter alltså stopp för Special Olympics, som skulle hållit till i Östersund och Åre 2021. Riksförbundet FUB är besvikna och ser beslutet som ett stort bakslag.

– Det är oerhört tråkigt att Sverige går miste om ett så viktigt mästerskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är inte annat än ett stort misslyckande för Sverige, som på så många andra sätt är ett föregångsland, säger Maria Sundström, kanslichef hos Riksförbundet FUB.

FUB Jämtland har arbetat med förberedelserna för tävlingen under en längre tid. Framförallt är länsförbundet besviket över att flera personer med intellektuell funktionsnedsättning inte får tävla i Östersund och Åre. Dessutom går Sverige miste om chansen att sätta fokus på viktiga folkhälsofrågor för målgruppen.

– Vi vet att många sett fram emot Special Olympics under en längre tid, och det är verkligen trist att tävlingen ställs in. Special Olympics hade också varit ett utmärkt tillfälle för Sverige att sätta fokus på en ökad folkhälsa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning, och skapa ett mer inkluderande samhälle, säger Åsa Danvind, aktiv i FUB Jämtland.

Riksförbundet FUB hoppas trots allt att Special Olympics ändå blir av.

– Vi hoppas såklart på en lösning som leder till att vi 2021 får se Special Olympics bli av i Östersund och Åre. Det skulle betyda så mycket för vår målgrupp och för alla som engagerat sig, säger Maria Sundström.

Information om Special Olympics

  • Special Olympics är världens största idrottsorganisation för människor med intellektuella funktionsnedsättningar.
  • Special Olympics World Games är en internationell idrottstävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Tävlingen organiseras av den IOC-erkända Special Olympics-organisationen. 2021 skulle vinterspelen arrangerats i Östersund och Åre.
  • Special Olympics World Games kallas ofta, för enkelhetens skull, Special Olympics.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Källa: FBU

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in