Blocket: Svenska folkets förändrade sök och köpbeteende efter Coronaviruset

Av på 3 maj, 2020

Coronaviruset har påverkat hela vårt samhälle – och så även begagnathandeln. Blocket besöks varje vecka av cirka fem miljoner svenskar och senaste veckorna har trafiken varit rekordhög och sökningarna rekordmånga. Färsk statistik visar att många tycks vara inställda på att fira semester på hemmaplan. Exempelvis båtar, husvagnar, produkter för utelivet samt hälsa och fritid både söks allt mer, och säljs allt snabbare, jämfört med i fjol. Just nu är det också högtryck på cyklar och nästan nio av tio säljs inom en vecka. I dessa tider väljer allt fler också att skicka sina paket och användandet av Blockets tjänst för frakt och säker betalning, Blocketpaketet, har gått upp med 59 procent senaste 30 dagarna.

– Våren är en högsäsong för andrahandsmarknaden, vilket visar sig tydligt på Blocket. Senaste veckorna har vi haft både trafik- och sökrekord. Klassiska produkter kopplade till våren såsom cyklar och trädgård säljer riktigt bra just nu, men i år har vi också kunnat se ett rejält uppsving i intresset för bland annat husvagnar, båtar och sport & fritid, något som vi tror kan vara kopplat till den rådande coronasituationen, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

Hemmajobb och nöje
När allt fler svenskar spenderat mer tid i hemmet under de senaste veckorna har sökningarna efter produkter kopplade till hemmet och hemarbete peakat. Bland annat var skrivbord en av de mest använda söktermerna de senaste 30 dagarna och 46 procent fler sökte efter skrivbord, jämfört med i fjol. Likaså har sökningarna för soffa, soffbord och byrå gått upp med drygt 20 procent vardera och TV med tolv procent. Produkter kopplade till nöje, såsom Nintendo Switch och PS4 har även de trendat med 150 respektive 60 procent fler sökningar än i fjol samma period. Även studsmattor har fått en studs uppåt bland sökningarna med hela 40 procent.

Mer exklusiva produkter
Folks förändrade vardagliga- och ekonomiska situation har även den haft påverkan på utgångspriset i annonserna i en del kategorier. I exempelvis kategorin ”Accessoarer och klockor” har snittpriset ökat med 16 procent (från 18 246 kr till 21 136 kr per annons), bland klockor är ökningen hela 81 procent (från 20 082 kr till 36 364 kr i snitt per annons). Sökningarna efter Rolexklockor har senaste månaden också gått upp med 20 procent.

– Vi har senaste tiden kunnat se att det är mer exklusiva produkter som säljs. Framförallt inom kategorier som klockor, smycken och väskor, något som kan tänkas vara kopplat till rådande situation med coronaviruset som även haft påverkan på folks privatekonomi. Många behöver få loss pengar, och passar på att sälja av sådant som inte används, säger Tero Marjamäki.

Hemester
När det kommer till semester och bostad är trenden tydlig – många planerar så kallad ”hemester”. De senaste 30 dagarna har sökningar på ‘hyra stuga’’ och ‘fritidshus uthyres’ på Blocket mer än fördubblats jämfört med samma period förra året.

Likaså har även sökintresset för husvagnar (+ 33 %) och båtar (95 %) gått upp. Och folk tycks även slå slag i saken. För husvagnar har säljtakten gått från från 36-62 procent sålt inom en vecka, för båtar har säljtakten gått upp från 28-44 procent sålda inom en vecka (mars månad 2020 jmf med mars månad 2019).

– Att semestra på hemmaplan har blivit allt mer populärt de senaste åren och eftersom myndigheterna just nu avråder från onödiga resor väntas allt fler i år semestra i hemlandet, något vi märker av på intresset för stugor, husbilar, husvagnar och båtar, säger Tero Marjamäki.

Fler skickar och tar emot paket
Allt fler har också valt att skicka och ta emot paket. Användandet av Blocketpaketet som är en tjänst för trygg och säker frakt av varor har senaste 30 dagarna ökat med 59 procent. Kategorierna som är i topp för att skicka varor med är elektronik, fritid & hobby och personligt.

– Då allt fler vänder sig till begagnathandeln är det viktigt att det är så enkelt och tryggt som möjligt att göra affärer, även på distans, något som Blocketpaketet möjliggör. I dessa tider är det också många som vill handla men av olika skäl inte kan öka till köparen eller säljaren och då är det smidigt att använda sig av Blocketpaketet, säger Tero Marjamäki.

Topplista – mest sökt på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Cykel
2. Utemöbler
3. Bilar
4. Bortskänkes
5. Moped
6. Soffa
7. Husvagn
8. Båt
9. Husbil
10. Skrivbord
11. Soffbord
12. Byrå
13. Mopedbil
14. Elcykel
15. Rolex
16. Traktor
17. Fönster
18. Matbord
19. Växthus
20. Fåtölj

Topplista – mest sökt i kategorin Fordon på Blocket senaste 30 dagarna:
1. BMW
2. Volvo
3. Mercedes
4. Saab
5. Porsche
6. Mustang
7. Golf
8. Audi
9. Yamaha
10. Chevrolet

Topplista – mest sökta båtarna på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Snipa
2. Nimbus
3. Buster
4. Ryds
5. Yamarin
6. Uttern
7. Flipper
8. Aquador
9. Sea Ray
10. Motorseglare

Topplista – mest sökta husbilarna på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Plåtis
2. Kabe
3. Mercedes
4. Hymer
5. Dethleffs
6. Concorde
7. Adria
8. Burstner
9. VW
10. Carthago

Topplista – mest sökta husvagnarna på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Kabe
2. Polar
3. Adria
4. Cabby
5. Solifer
6. Barnkammarvagn
7. Knaus
8. Tabbert
9. Hobby 560
10. Villavagn

Topplista – mest sökta cyklarna på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Elcykel
2. Damcykel
3. Scott
4. Crescent
5. Barncykel
6. Trek
7. Specialized
8. BMX
9. Skeppshult
10. Racer

Topplista – mest sökt i kategorin För hemmet på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Utemöbler
2. Soffa
3. Fönster
4. Soffbord
5. Byrå
6. Skrivbord
7. Fåtölj
8. Skåp
9. Bäddsoffa
10. Kök

Topplista – mest sökt i kategorin Personligt på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Rolex
2. Omega
3. Breitling
4. Klockor
5. Lego
6. Louis Vuitton
7. Tripp Trapp
8. Barnvagn
9. Gucci
10. Guld

Topplista – mest sökt i kategorin Elektronik på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Iphone
2. TV
3. Samsung
4. Nikon
5. PS4
6. Högtalare
7. Canon
8. Iphone 11
9. Sony
10. Skärm

Topplista – mest sökt i kategorin Fritid & Hobby på Blocket senaste 30 dagarna:
1. Cykel
2. Djur
3. Fender
4. Scott
5. Gibson
6. Studsmatta
7. Gitarr
8. Dragspel
9. Mountainbike
10. Tält

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Blocket.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in