Burmansson gör comeback i Font Romeu

Av på 8 januari, 2020
Jennie-Lee Burmansson i luften under tisdagens träning i Font Romeu. Helgens slopestylepremiär blir hennes första stora tävling efter korsbandsskadan. Foto: Niklas Eriksson.

Efter den inställda tävlingen i Stubai är det äntligen dags för säsongens första slopestyle i världscupen. Vädret ser betydligt bättre ut denna gång. Vindstilla, sol och plusgrader är vad som väntas i franska Font Romeu under både träningsdagar kval och final.

Fina förhållanden som ger goda förutsättningar för en riktigt bra tävling. I det svenska laget ställer våra rutinerade världscupsåkare Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson upp. Dessutom förstärker Emil Granbom truppen tillsammans med välmeriterade 17-åriga Jennie-Lee Burmansson som är tillbaka på tävlingsscenen efter sin korsbandsskada.

– Det är superkul att va tillbaka med gänget. Jag är lite ovan vid stora hopp, men kroppen känns bra, så det sitter bara huvudet. Min målsättning är att åka lugnt och stabilt och komma in i tävlingskänslan igen. Den här säsongen vill jag komma tillbaka helt och hitta tillbaka till den nivå jag hade innan jag skadade mig. Det har varit tufft att inte kunna åka skidor på en hel säsong, men jag är starkare nu än innan, säger Jennie-Lee.

Goda chanser till final
Tävlingsbanan består av tre hopp och tre rails. På startlistan saknas flera toppnamn på grund av en konkurrerande railtävling i USA. Istället är det många nya åkare som får chansen i Font Romeu. Tävlingsupplägget kommer också att vara lite annorlunda än det brukar vara i världscupssammanhang. På herrsidan består kvalet av två heat där åtta åkare från varje heat går vidare till final. Det är därmed sexton åkare i finalen med två åk var. (Istället för tio åkare med tre åk var.) På damsidan körs ett kvalheat där de åtta bästa åkarna går vidare till final.

Oscar Wester som vann i Font Romeu för två år sen, men missade finalen med en hårsmån förra året, känner sig i bra form.

– Det har varit en bra första dag. Jag har lite nya trick i påsen och en bra känsla i kroppen, så om jag får till det jag har planerat borde det här kunna gå bra, förklarar Oscar.

Den svenska förbundskaptenen är också positiv.

– Alla killarna har goda chanser att ta sig till final. Jennie-Lee skulle också kunna kvala in bland de åtta eftersom många av de bästa åkarna inte är här, men det är inte det viktiga. Huvudsaken är att hon får tillbaka tävlingsvanan. Det blir ett bra genrep inför ungdoms OS för hennes del, säger Niklas Eriksson.

Finalerna livestreamas på:
SVT Play

Tider

​Tors 9/1 Damernas kval
Fre 10/1 Herrarnas kval
Lör 11/1 kl 10.00, Final damer och herrar

Svenska tävlande
Jenny-Lee Brurmansson, Sälens IF
Henrik Harlaut, Åre SLK
Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle
Emil Granbom, Falu Snowpark

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in