Coronaviruset – Så kan din ekonomi påverkas

By on 21 februari, 2020

Coronaviruset dominerar nyhetsflödet och rapporter om fler allt fler drabbade kommer dagligen. Än så länge har de synliga effekterna på världsekonomin varit små men allt fler signaler pekar mot att effekterna kan ha underskattats och att följdverkningarna kan bli större än vad tidigare bedömare trott. I denna artikel ger vi dig en snabb översikt kring vad coronaviruset är, vad som har hänt och hur din ekonomi kan komma att påverkas framöver.

Detta är coronaviruset
Enligt World Health Organization (WHO) tillhör Coronaviruset en virusgrupp som kan orsaka sjukdomar hos både människor och djur.

Det officiella namnet på viruset är SARS-CoV-2 medan COVID-19 är den sjukdom som viruset kan leda till. Tidigare kallades viruset för 2019-nCoV.

Vanliga symtom på infektion är andningsbesvär, feber, hosta, trötthet och muskelvärk. Viruset kan bland annat orsaka lugninflammation och njurbesvär. Oftast är symtomen milda men kan vara dödliga. Smittan kan överföras från människa till människa genom droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar.

Coronaviruset ingår i samma grupp som SARS (2002-2003) och MERS (2012-2015) som främst drabbade Asien och den Arabiska halvön.

Idag finns det inget vaccin mot viruset.

Detta har hänt
I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt virus i den kinesiska staden Wuhan. Den 31 december fick WHO information om att det rör sig om en ny typ av lugninflammation och den 7 februari identifierade kinesiska myndigheter att det handlar om en ny typ av coronavirus.

En sammanställning från den 18 februari, av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, visar att det hittills rör sig om mer än 71 300 fall där 1 775 har bekräftats avlidna i sviterna av virusinfektionen.

Epicentrumet av spridningen ligger i kinesiska Wuhan och runtomkring i Hubei-provinsen.

Bland de avlidna har ett fall vardera bekräftats i Japan, Filippinerna och Frankrike.

I Sverige har en kvinna i Region Jönköpings län testats positivt för viruset. Hon ska enligt uppgift ha vistats i det drabbade området i Kina och själv uppsökt vård på grund av hosta efter hon landat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten är hon inte allvarligt sjuk. Myndigheten bedömer även att risken för en spridning av coronaviruset i Sverige är mycket låg.

Fram till och med 17 februari har viruset påträffats i 26 länder utöver Kina.

Med anledning av utbrottets omfattning i Kina beslutade UD den 17 februari att avråda från alla resor till Hubei-provinsen samt icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao.

För dig som vill veta mer om coronaviruset, hur man skyddar sig och vad man ska göra om man misstänker att man drabbats, har vi sammanställt länkar till officiell information längst ned i artikeln.

Så kan din ekonomi påverkas av Coronaviruset
Det kan kännas förmätet att fundera kring sin egna plånbok när människor på andra sidan jordklotet drabbas hårt av viruset. Dock påverkar coronaviruset världsekonomin och i slutändan även din ekonomi. Vare sig vi vill det eller inte.

Det bör sägas att det är omöjligt att i detalj veta vad som kommer ske med världsekonomin på grund av virusutbrottet i Kina. Epidemologer själva har svårt att veta vad som kommer ske med spridningen och än mindre kan ekonomer ha en tydlig bild av följdverkningarna inom ekonomin.

Det finns ändå en del saker som kan vara bra att tänka på för dig som privatperson.

Börsen
I skrivande stund har inte den svenska börsen påverkats nämvärt av virusutbrottet. Just nu (18 februari) har börsen gått upp lite drygt +7 procent sedan årsskiftet och bortsett från små nedgångar då och då, i spåren av oro kring viruset, så tuffar börsen på.

Ska vi lita på börsen, som en indikator för virusets påverkan framöver, så kommer det med andra ord inte hända så mycket i rena ekonomiska termer.

Tittar vi på de senaste två utbrotten av SARS och MERS så påverkades börserna inte speciellt mycket sett på 1-6 månaders sikt. Kanske är det så att utbrott likt detta coronavirus lägger en våt filt över marknaderna initialt men när allvarliga ekonomiska effekter uteblir så lättar oron och börserna ångar på.

Skulle oron tilta kan det dock bli snabba fall på aktiemarknaderna. För dig som har kapital på börsen som ska användas inom 1-3 år kan det vara klokt att sälja hela eller delar av kapitalet för att inte riskera ett eventuellt fall på börsen på grund av coronaviruset och dess följdeffekter.

För dig som har en längre sparhorisont, på 3 år eller mer, är det bästa att inte gripas av panik och börja sälja i affekt. Ligg kvar i de fonder eller aktier du har men se till att du har den riskprofil du känner dig bekväm med ekonomiskt och emotionellt.

Jobben

Kina dominant i världsekonomin
Den kinesiska ekonomin påverkas naturligtvis hårt av viruset. Inställda resor, stängda affärer och fabriker med mera får en real effekt på ekonomin. Jämför vi med SARS 2003 så stod Kina för 4 procent av den totala världsekonomin. Idag, sjutton år senare, är samma siffra ungefär 20 procent.

Den kinesiska ekonomin är därmed mycket viktigare för världsekonomin idag vilket gör att vi denna gång har en helt annan osäkerhet i vad coronaviruset kan få för följdeffekter på andra länder, däribland Sverige.

Jobben och tillväxten
Den 17 februari gick Andreas Hatzigeorgiou, VD för Svenska Handelskammaren, ut i SVT Aktuellt och varnade för att det svenska näringslivet kan bli hårt drabbat av virusutbrottet.

6 000 svenska företag exporterar regelbundet till Kina och 600 svenska bolag har verksamhet i Kina. Skulle effekterna av viruset bli värre än befarat menar Hatzigeorgiou att det kan påverka tillväxten och jobben här hemma i Sverige.

Som litet exportberoende land är Sverige extra utsatt för störningar i världshandeln. Enligt en artikel i DN den 12 februari uppger 90 procent av de svenska företagen, med verksamhet i Kina, att deras försäljning kommer påverkas negativt de kommande tre-sex månaderna med anledning av viruset.

Även de delar inom detaljhandeln i Sverige som är beroende av import från Kina riskerar att påverkas negativt.

Enligt Financial Times den 18 februari varnar Sydkorea för ett ekonomiskt ”nödläge” på grund av effekterna av lägre ekonomisk aktivitet vilket skulle kunna få Japan att hamna i en recession.

Samma dag meddelade den amerikanska teknikjätten Apple att de räknar med att inte kunna nå sin intäktsprognos för årets första kvartal med anledning av coronaviruset.

Räntorna
Effekterna av coronaviruset kommer ha en dämpande effekt på den svenska inflationen vilket i sin tur håller nere räntorna på lån och sparande. Om den ekonomiska utvecklingen försämras kraftigt kommer centralbankerna att försöka stödja ekonomin genom obligationsköp och låga räntor.

Ett annat scenario är att räntorna stiger på grund av den ökande oron. Skulle världens centralbanker då misslyckas med sina stödköp kan räntorna stiga och slå igenom med höjda räntor på exempelvis bolånen. Eftersom räntor är priset på pengar, och risk är en faktor som påverkar, går det inte att bortse från ett sådant scenario även om det är högst osannolikt.

För dig som privatperson kan det vara bra att se över din hushållsekonomi. Kanske se till att du har en större buffert för oförutsedda händelser och/eller sänka dina kostnader för el, bolån och försäkringar med mera.

Elpriserna
Utbrottet av coronaviruset har redan haft en effekt på våra svenska elpriser. Den lägre aktiviteten i den kinesiska ekonomin har fått olje- och kolpriserna att gå ned vilket i sin tur leder till billigare elpriser här i Sverige enligt en rapport från Bixia.

Matpriserna
Stigande matpriser har slagit hårt mot kinesiska hushåll men även svenska hushåll kan påverkas av att vissa varor blir dyrare. Hittills har detta märkts på fläsk där lägre kinesisk produktion tvingar landet till en större import. Mycket av detta kommer från Danmark och Tyskland där även vi i Sverige importerar ifrån.

I skrivande stund är det oklart vilka fler matvaror som kan påverkas på liknande vis men skulle krisen förvärras är det inte otänkbart att vissa varor kan bli dyrare här hemma.

Källor: World Health Organization (WHO), European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Svenska regeringen, Folkhälsomyndigheten, Krisinformation, 1177 – Vårdguiden, Bixia, Financial Times, Dagens Nyheter samt Sveriges Television – Aktuellt

Sammanfattning
För de som drabbas av de direkta följderna av viruset är det naturligtvis en personlig katastrof, men vad som kommer ske framöver i virusets spår vet vi inget om i dagsläget. Epidemiologer och ekonomer kan bara göra kvalificerade bedömningar.

Kanske blir det som vid tidigare utbrott en stor, om än begränsad lokal företeelse, som försvinner ur folks medvetande inom något halvår. Kanske får det effekter på ett sätt som vi hittills inte varit vana vid. Sanningen är den att ingen riktigt vet.

Det finns dock ingen anledning att vara alarmistisk och ropa på världens undergång. Men genom att tänka lite smart kring sin privatekonomi kan man bli lite bättre förberedd på eventuella negativa konsekvenser av viruset.

Hur tänker du kring coronaviruset?
Förbereder du dig på något sätt? Känner du oro inför din egen ekonomi/hälsa eller sitter du still i båten och väntar på att allt lugnar ner sig?

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Compricer

You must be logged in to post a comment Login