Dags att byta från vinterdäck – så minskar du olycksriskerna

By on 1 april, 2019
Arkivbild

För att slippa långa köer och sista minuten-priser är det nu hög tid att boka tid för däckbyte. Såvida det inte råder vinterväglag måste man senast den 15 april byta till sommardäck för att undvika böter. Men det räcker inte att bara byta däck – man måste komma ihåg att efterdra hjulbultarna också. Varje år lossnar nämligen hundratals hjul på de svenska vägarna, enligt siffror från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Det är många som i sista stund kommer på att det den 15 april är dags att byta till sommardäck, vilket gör att köerna till däckbytarfirmorna och verkstäderna då kan vara timslånga. Förutom att man riskerar böter om man inte byter däck i tid ökar också säkerhetsrisken, då vinterdäck inte är anpassade för torra vägbanor och varmare årstider. Att köra med dubbdäck på barmark sliter också upp hälsofarliga partiklar.

Det räcker dock inte att byta däck i tid för att kunna pusta ut, en vanlig och farlig miss är att glömma att efterdra hjulbultarna en tid efter däckbytet. Enligt siffror från Trygg-Hansa lossnar uppskattningsvis 100–150 hjul per år hos deras kunder, vilket kan vara livsfarligt om det exempelvis sker i hög fart på en motorväg.

– Oavsett om man själv bytt däcken eller om man tagit hjälp av en verkstad bör man efterdra hjulbultarna för att minska risken för hjul som lossnar. Det räcker att göra det en gång efter ungefär 5–10 mils körning med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Det är enkelt gjort men om du är osäker på hur du gör bör du alltid kontakta en verkstad – det är inget alternativ att skippa efterdragningen, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Motorexpertens fem däckbytartips:

  • Är däcken för slitna? 
    Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. Vinterdäcken ska däremot ha ett mönsterdjup på 3 millimeter.
  • Kontrollera lufttrycket. 
    Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  • Använd rätt verktyg. 
    Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  • Är du osäker – anlita ett proffs. 
    Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
  • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna. 
    Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det av stor vikt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors och gärna en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad göra det. 

Vad innebär vinterväglag?
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, och det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen man befinner sig på. Om vinterväglag råder ska bilen ha vinterdäck – med eller utan dubb – från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april, men vid vinterväglag kan de även användas annan tid.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login