De utvärderar välfärdsteknik – hoppas på nationell tjänst

By on 19 januari, 2021
Ingela Ernestam på Alfred Nobel Science Park är projektledare för VisaTestNytta.

Allt fler kommuner och vårdbolag använder tekniska hjälpmedel för att öka livskvaliteten för äldre och personer med funktionsnedsättning. Nu ska Alfred Nobel Science Park tillsammans med RISE kartlägga den så kallade välfärdstekniken.

I dag saknas underlag för att utvärdera tekniken hos landets testbäddar, säger Ingela Ernestam.

Runt om i landet används välfärdsteknik på olika vård- och serviceboenden. Det handlar om digitala hjälpmedel som används för att behålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för bland annat äldre personer.

Många vittnar om att verktyg och underlag saknas för att utvärdera kvantitativa och kvalitativa effekter av välfärdstekniken på landets testbäddar. Det saknas en tjänst för att på̊ ett samlat och strukturerat sätt stötta testbäddarna i att säkerställa förberedelse och genomförande av test – för att se vilka som faktiskt ger nytta.

Kartlägger tekniken

Projektledaren Ingela Ernestam, ansvarig för Hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science Park, ska tillsammans med Mona Jonsson på forskningsinstitutet RISE, göra en förstudie för att kartlägga välfärdstekniken i projektet VisaTestNytta.

– Först ska vi genomföra en uppdaterad omvärldsanalys för att konstatera vilka verktyg och metoder som finns nationellt i dag. Sedan avser vi göra en behovsanalys hos aktörer som genomför tester av välfärdsteknik, säger Ingela Ernestam.

Hon menar att det är viktigt att ta hänsyn till flera parametrar för att utvärdera nyttan av välfärdstekniken – att allt inte går att mäta i kronor och ören. Det kan till exempel finnas tekniska hjälpmedel som inte sparar pengar åt en kommun, men som skapar andra värden som att personal och boende blir mindre stressade.

Många aktörer

Målet med studien är att presentera materialet för nationella organisationer som kan vara intresserade av att äga, förvalta och utveckla en kommande digital tjänst.

– Det finns många nationella aktörer som till viss del verkar inom området. Nu gäller det att hitta någon som vill och kan ta ansvar för uppdateringar och support av en tjänst, säger Ingela Ernestam.

Projektet VisaTestNytta pågår till sista juni 2021 och finansieras med en halv miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Förutom Alfred Nobel Science Park och RISE deltar en referensgrupp med deltagare från Örebro universitet och Örebro kommun.

Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Alfred Nobel Science Park

You must be logged in to post a comment Login