Debatt måste baseras på fakta

Av på 4 juni, 2018
Håkan Tenelius är näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Debatt måste baseras på fakta – info inför måndagens Reepaludebatt i riksdagen!

Socialdemokraterna vill göra vinster i välfärden till en viktig valfråga i höst. Men debatten måste utgå från fakta och inte myter och missledande retorik, skriver Vårdföretagarna. För drygt ett år sedan deklarerade Socialdemokraterna att man inför riksdagsvalet ville ta krafttag mot falska nyheter. Ett handlingsprogram mot faktaresistens utlovades. Men något program har inte presenterats.

Istället ser vi dagligen ledande regeringsföreträdare använda missledande retorik och rena felaktigheter i den publika debatten. De senaste dagarna har vi bl.a. kunnat läsa och höra från höga S-företrädare att villkoren för personalen inom det privata är sämre, lönerna är lägre och att de privata välfärdsbolagen i Sverige sammanlagt under 2015 tog ut 4,7 miljarder i ”övervinster”.

Civilministern menar att det finns ett folkligt stöd för en begränsning på nära 80 procent. Att det funnits kritik mot för höga vinster är inget nytt. Men vad vi förstår syftar regeringen på flera år gamla mätningar från SOM-institutet. I institutets senaste mätning från i höstas är 60 procent av väljarna för en begränsning av vinstutdelningar i välfärden, ett ingrepp som trots allt vore mindre långtgående än det förslag om begränsning av rörelseresultatet som nu är aktuellt.

Regeringsföreträdare hävdar att det även bland alliansväljare finns en majoritet för vinstbegränsning. Det är påhittad fakta. Enligt den senaste SOM-mätningen vill 41 procent av alliansväljarna begränsa vinstutdelningarna. I mätningar i år som Novus gjort på Vårdföretagarnas uppdrag är stödet för en utdelningsbegränsning ännu lägre. Vi kan också se att den i särklass populäraste begränsningen inte handlar om ingrepp i företagens ekonomi, utan höga kvalitetskrav (Demoskop i mars).

Omfattande enkäter visar att medarbetare inom det privata känner sig mer motiverade, är mer nöjda med chefens ledaregenskaper och anser sig bättre kunna påverka sin arbetsmiljö. På vårdutbildningar upplever studenter att privat drivna arbetsplatser erbjuder bättre löneutveckling och karriärmöjligheter. 2016 tjänade sjuksköterskor i privat regi i genomsnitt 1036 kronor mer än sina kommunanställda kollegor, enligt Vårdförbundets statistik.

Siffran 4,7 miljarder i ”övervinster” är en kalkyl baserad på om det av Socialdemokraterna föreslagna vinsttaket redan skulle vara i effekt. Taket motsvarar för 80 procent av företagen en rörelsemarginal på 0-2 procent. Allt över detta anses vara ”övervinster”. För en fjärdedel av företagen skulle rent av redan den första vinstkronan vara ”övervinst”. Definitionen är alltså påhittad av avsändaren själv och har inget med vedertagen företagsanalys att göra.

Finansminister Magdalena Andersson menade i Aftonbladet att fake news riskerar att skada tilliten till samhället. Vi håller med och vi vet att socialdemokraternas företrädare är kloka personer som egentligen vill ha en debatt som grundar sig i fakta för att fatta rätt beslut.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in