Det kommer vi göra för att leva mer miljövänligt i framtiden

Av på 23 juni, 2018

I dag gör många både medvetna och gröna val i sin vardag, men vad tror svenskarna egentligen att vi kommer göra för att leva mer miljövänligt i framtiden? Enligt en ny rapport från Projektengagemang är fler elbilar, minskad plastförbrukning och ökad källsortering svenskarnas framgångsrecept.

En stor del är också positivt inställda till att dela fler saker i samhället för miljöns skull.

För tredje året i rad har Projektengagemang tagit fram rapporten Samhällsbarometern som baseras på en undersökning från Kantar Sifo. I år har totalt 3 000 svenskar svarat på frågor om framtidens städer och miljö. Undersökningen visar att två tredjedelar tror att vi kommer byta ut bilar mot elbilar för att leva mer miljövänligt år 2050. Många tror också att vi kommer att källsortera mer och konsumera mindre plast. I Halland och Södermanland är flest positivt inställda till att minska sin plastkonsumtion för miljöns skull. Däremot är invånare i Örebro, Blekinge och Norrbotten mer negativa till det.

Hela 47 procent tror dessutom på en minskad köttkonsumtion och var fjärde spår att vi kommer odla vår egen mat. I Samhällsbarometern framgår det också att kvinnor generellt är mer positivt inställda till att leva mer hållbart.

– Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland inom miljö- och hållbarhet och det är tydligt att svenskarnas engagemang kring miljöfrågor är stort. Vi äter mindre kött än vad vi gjort tidigare samtidigt som elbilsförsäljningen ökar lavinartat. Vår rapport visar dessutom att endast tre procent tror att vi kommer fortsätta leva som vi gör i dag och det ställer höga krav på både kommuner och samhällsbyggare. Det gäller att vi hittar lösningar med ekonomiska modeller som främjar ekologisk och social hållbarhet i våra städer, säger Pia Stoll , hållbarhetschef på Projektengagemang.

Mer delningsekonomi år 2050 De flesta svenskarna är överens om att vi även i framtiden kommer dela fler saker med varandra. Hela 70 procent tror att vi kommer dela bilar för att bli mer miljövänliga. Många uppger också att vi kommer dela trädgårdar och cyklar via cykelpooler.

Topp 5: Här tror flest på en minskad plastkonsumtion för miljöns skull

  1. Hallands län
  2. Södermanlands län
  3. Gotlands län
  4. Västmanlands län
  5. Stockholms län

Topp 5: Här tror färst på en minskad plastkonsumtion för miljöns skull

  1. Örebro län
  2. Blekinge län
  3. Norrbottens län
  4. Jönköpings län
  5. Uppsala län & Värmlands län

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2018 är gjord av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes i februari 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in