Digital startup lanserar räddning för krisande idrottsföreningar

By on 29 maj, 2020
Sportpengen lanserar nu sin digitala plattform för idrottsföreningar.

Coronakrisen slår hårt mot många idrottsföreningar, nu lanserar techentreprenören och sportälskaren Per Hjaldahl från Örebro den digitala plattformen Sportpengen för att hjälpa klubbarna att samla in pengar.

– Idrotten har varit en viktig del av mitt liv och det smärtar att höra om den akuta situation som många föreningar nu befinner sig i, säger Per Hjaldahl.

I coronavirusets spår står många idrottsföreningar inför djupa ekonomiska kriser, med inställda säsonger och uteblivna publikintäkter.

– Situationen har blivit akut. Med Sportpengen vill jag kunna hjälpa till och ge tillbaka, säger Per Hjaldahl, vd för Sportpengen.

Per har en lång idrottsbakgrund inom flera sporter, i synnerhet fotbollen som har präglat hans liv under lång tid. Per har krängt allt från bingolotter till strumpor, städat diken och agerat konsertvakt för att dra in pengar till sin klubb.

Idén föddes ur kris
När föreningen som Per spelade i drabbades av stora skulder föddes idén om Sportpengen, en digital plattform som på ett enkelt sätt ger idrottsföreningar oavsett sport eller nivå möjlighet att samla in pengar. Utan att behöva sälja några sockar.

Plattformen fungerar så att personer i omgivningen kan ansluta sig som sponsorer för laget, och laget tjänar därefter pengar genom att exempelvis göra mål, spela matcher, delta i träningar eller räkna publik. Det är upp till föreningen själv hur man lägger upp det.

– Jag vill att idrottslagen ska få fokusera mer på själva sporten och att en större andel tillfaller föreningen – genom Sportpengen är det cirka 93 procent. Ambitionen är att bli ett ekonomiskt fundament i Idrottssverige, säger Per Hjaldahl.

Flera av Sveriges mest anrika idrottsföreningar har registrerat sig hos Sportpengen, som GAIS, Brommapojkarna och IFK Västerås. Fotbollsklubben Kilsmo IK utanför Örebro har använt Sportpengen med stor framgång.

Det har fungerat oerhört bra och smidigt. Jag tror inte att något annat företag ger en så stor andel tillbaka till själva föreningen. Engagemanget har varit stort och det har varit lätt att få med nära och kära på tåget, säger Martin Ingvarsson, spelare i division 5-laget och engagerad i Kilsmo IK:s fotbollskommitté.

Utvecklar tjänsten och tittar internationellt
Sportpengen lanseras nu på bred front, och skalar upp arbetet för att verkligen finnas till hands för de krisande idrottslagen. En renodlad crowdfunding-funktion är på gång, liksom en satsning på gränssnitt och användarupplevelse.

Sportpengen gör dessutom en första kapitalanskaffningsrunda för att leta investerare, och tittar på internationella marknader för att expandera ytterligare.

– Det har aldrig tidigare funnits ett så stort behov av en sådan här tjänst. Sportpengen fyller en lucka när det kommer till finansiering av idrotten, säger Per Hjaldahl.

……..

Bakgrund
Per Hjaldahl, techföretagare från Anderstorp och i dag boende i Örebro.

En av grundarna av Wec360, Skandinaviens ledande plattform för visualisering inom VR, AR och 3D.

Även medgrundare av STR Monitor, ett Miami-baserat företag som skannar nätet efter olagliga semesterhem.

Med sin gedigna techbakgrund och stora idrottskärlek satsar Per Hjaldahl nu helhjärtat på Sportpengen, vars idé föddes 2011 men som 2020 lanseras på bred front.

Lokalt | Sport
Örebronyheter

Källa Sportpengen

You must be logged in to post a comment Login