Dyrare att köpa innan visning

Av på 21 september, 2019

Funderar du på att köpa en bostad innan visning och hoppas göra ett fynd? Bostadssajten Booli har kartlagt hur stor skillnaden är i pris om du köper innan visning eller om du väntar in budgivningen. Vill du komma billigare undan ska du ha is i magen!

Budgivningens funktion är att leda fram till ett marknadspris – om det varit en budgivning på bostaden du köper vet du att du inte betalat för mycket. För säljaren är budgivningen ett kvitto på att bostaden inte sålts för billigt- har det varit en budgivning slipper du oroa dig över att du fått för lite betalt efteråt.

– Många vill köpa innan visning för att de tror att de ska komma billigare undan om de förekommer andra spekulanter. De här siffrorna bevisar motsatsen – det är oftast dyrare att köpa innan visning, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Siffrorna baseras på statistik från 24 849 lägenhetsförsäljningar som haft en utsatt visningstid, en värdering på Booli och ett slutpris. Booli har jämfört hur stor skillnad det är mellan värderingen och slutpriset beroende på om objektet sålts på förhand eller om det sålts efter den publika visningen.

Vill du slippa budgivning? Smakar det så kostar det.
I snitt betalar köpare till bostäder som säljs innan den publika visningen över 100 000 kronor mer i Stockholms kommun. Snittet för landet ligger lite lägre – 64 000 kronor.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning. Som köpare gäller det att vara väl informerad om värdet på bostaden för att kunna göra en bra affär, säger Matilda Adelborg.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in