Elprischock, dyraste sommaren någonsin

Av på 5 september, 2018
Arkivbild.

Elpriset för sommarmånaderna juni, juli och augusti blev det högsta någonsin för dessa månader. Snittpriset landade på ca 53 öre/kWH, vilket är ca 80% högre än för samma period förra året. Torrt väder och höga råvarupriser har tvingat upp elpriset.

Den hydrologiska balansen i de svenska vattenmagasinen ligger långt under nomal nivå på grund av det torra vädret. Dessutom har priset på kol på världsmarknaden pressats upp av det höga oljepriset, vilket också slår mot det svenska elpriset.

– Det är många faktorer som påverkar elpriset, och för närvarande ser elpriset ut att stanna på höga nivåer, säger Kajsa Sundkvist som är elrådgivare på Kundkraft.

Vill man att elräkningen skall gå ner är får man hoppas på ostadigt väder och mycket regn. Det skulle kunna ge mycket vind och förbättra situtionen i de svenska vattenmagasinen.

– Får vi mycket vind och regn under hösten så skulle elpriset eventuellt kunna gå ner, säger Kajsa.

Den sista kilowattimmen sätter priset
Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen går ner, tvingas Sverige importera dyr el som producerats av kolkraft i tex. Finland och Danmark. Eftersom kol för närvarande är dyrt, höjer denna “smutsiga el” priset. Men som medlem i Kundkraft använder man bara grön el. Aldrig el producerad från smutsig kolkraft.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in