En av fem drabbas av underlivssmärta

Av på 30 september, 2017

En av fem drabbas av underlivssmärta – nu söker forskare deltagare till behandlingsstudie.

En av fem kvinnor får ont när de har sex. Nu söker Örebroforskare deltagare till en behandlingsstudie med KBT, som tidigare visat sig fungera för kvinnor med underlivssmärta.

Även om underlivsmärta är vanligast under samlag kan smärtan även komma när kvinnor sätter in en tampong, har på sig tajta byxor eller cyklar.

– Vi vet inte vad som orsakar smärtan men den påverkar inte bara sexlivet utan livskvaliteten och relationer, säger Linnéa Engman, doktorand i psykologi vid Örebro universitet.

Smärtan har ingen medicinsk förklaring och många har inte fått någon diagnos. En del kvinnor drabbas bara någon gång i livet men för andra varar det i flera år. Många undviker att ha sex och andra inleder inte ens en relation. Dessutom drabbas en del av kvinnorna av ångest, depression och till och med självmordstankar.

Tidigare studier visar att KBT, kognitiv beteende terapi, fungerar – speciellt om partnern involveras i behandlingen. Syftet med Örebrostudien är att undersöka om KBT i grupp kan minska smärtsymtom och öka sexuell funktion.

– Vi är medvetna om att behandlingen berör ett ämne som är känsligt för många och ofta svårt att prata om och det kommer vi ta hänsyn till. Samtidigt vet vi från studien vi gjorde i höstas att många aldrig har pratat om det och tycker att det är positivt att få möta andra med samma problem.

– Vi kommer prata om vad det är som gör att smärtan bibehålls och om hur de ska få tillbaka sexlusten när sex har blivit så sammankopplat med smärta och rädsla. Men det är inte en studie om sex utan om smärta, säger Linnéa Engman.

Behandlingen innehåller övningar för att hantera smärtan och närma sig ett smärtfritt sexliv, men även avslappningsövningar då smärtan ofta är förknippad med spänningar i bäckenbotten.

Hälsa | Örebro Universitet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in