En av tre svenskar vet inte vad bäst före betyder

Av på 17 juli, 2017
Arkivbild

En av tre svenskar kan inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag, enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart. Okunskapen innebär att mängder av mat slängs helt i onödan.

– Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkning, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Den 22 juli börjar rötmånaden och risken för matsvinn ökar. Men många människor slänger mat i onödan, av okunskap. Matsmart lät Sifo fråga 1 000 svenskar om de visste skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

Totalt 28 procent svarade nej, medan 5 procent svarade vet inte/tveksam.

Okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

– Matsvinn är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

– Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor, säger Karl Andersson.

Om Sifo-undersökningen
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar den 18–20 april 2017. Frågan som ställdes var:

De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?

67 procent svarade: Ja.
28 procent svarade: Nej.
5 procent svarade: Vet inte, tveksam.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in