En timme som kan rädda stugan

Av på 5 juli, 2018
Arkivbild

Nu råder stor brandfara i stora delar av Sverige. Det finns ett tydligt samband mellan antalet totalt utbrunna sommarstugor och avståndet från brandstationen. Långt ut i skärgården kan det exempelvis ta en timme innan räddningstjänsten är på plats efter att de fått in ett larm.

Räddningstjänstens responstid, alltså tiden från att de får larmet till att de är på plats, är 10 minuter i tätbebyggt område i Göteborg, och 13 minuter i 90 procent av fallen i Stockholm.

Men ju längre ut i skärgården eller på landsbygden man kommer, desto längre tid tar det för räddningstjänst att komma fram. På öar utan fast vägförbindelse tar det i snitt en timme från larmsamtalet, till dess att första insatsenhet är på plats.

– Då gäller det att man själv vet hur man ska agera för att ta till vara på den timmen och skademinimera. Vi ser ett tydligt samband mellan antalet totalt utbrunna sommarstugor och avståndet från brandstationen, säger Mats Larsson, skadeinspektör vid försäkringsbolaget If.

Och även om försäkringsbolaget ersätter värdet på stuga och inredning, så finns det ofta arvgods och annat som är ovärderliga av sentimentala skäl i sommarstugor.

Gå igenom brandrisker

Mats Larsson rekommenderar att man själv är extra noga med att gå igenom brandrisker och brandskyddsutrustning i fritidshus långt ifrån tätorter.

Var medveten om de brandrisker du själv har i stugan. Många sommarstugor har kakelugnar, öppna spisar och vedspisar som alla utgör en förhöjd risk.

Elda lugnt de första gångerna när du kommer till stugan. Skorstenen är kall och fuktig, och draget fungerar inte som det ska. Värm den försiktigt genom att först elda lite papper och börja med en liten brasa för att sedan öka efter hand. Annars kan skorstenen ta stryk, den kan spricka och en brand kan uppstå.

Fundera också över vilka brandfarliga vätskor du har hemma, och hur de förvaras. Du får ha max tio liter i en bostad. Och låt alltid en elektriker stå för installationer och jordfelsbrytare – de flesta bränder startar i elprodukter.

”Diskmedelstricket”

När det gäller brandskyddsutrustning är det viktigt med brandvarnare på varje våningsplan, gärna i varje rum, men viktigast är kök och i, eller intill, sovrummet. Se också till att ha brandfiltar, pulversläckare och långa vattenslangar tillgängliga.

Ditt eget ansvar och egna kunskaper blir extra viktiga om du måste klara dig själv i upp till en timme innan brandkår eller ambulans är på plats. Du måste i förväg ha tänkt igenom situationen, säger Mats Larsson.

Ett bra tips när branden är ett faktum är att hälla spannar med vatten med diskmedel på marken. Diskmedlet gör att vattnet lättare tränger ner i marken och släcker glödbränder.

Bor man långt ut i skärgården eller på landsbygden är det en klok idé att gå ihop flera hushåll för att köpa in gemensam släckutrustning/brandpump.

– På så sätt kan ni verkligen agera skadeförebyggande och kanske rädda hela huset samtidigt som ni väntar på räddningstjänsten, säger Mats Larsson.

Ifs råd vid brand i sommarstuga:

1. Rädda och varna
Utrym huset och sätt dig själv och alla andra i säkerhet. Se till att ni har tänkt igenom en brandsituation och utrymningsvägar med eventuella brandstegar på förhand. Det kan rädda liv.

2. Larma
Har du god täckning i sommarstugan så att du snabbt kan larma? Tänk över alternativa sätt att larma om mobilen skulle vara urladdad. Finns extra batteri? Är fast telefon ett alternativ?

3. Släcka
Gör det du kan för att släcka och begränsa skadan. Se till att du har pulversläckare på minst 6 kilo, brandfiltar och trädgårdsslang som räcker över hela tomten.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in