Enklare att rapportera skador på skog

Av på 20 maj, 2018
Arkivbild

Nu kan alla som vistas i skogen rapportera in skador på skog och träd via smart mobil eller läsplatta direkt i fält i webbverktyget Skogsskada, förhoppningsvis leder det till fler rapporter.

I webbverktyget Skogsskada finns information om svampar, insekter, vilt, väderleksförhållanden och annat som kan skada träd i skogar, parker och trädgårdar. Den som vill kan själv diagnosticera och rapportera skador eller titta på redan inrapporterade skador via en kartfunktion.

De rapporter som kommer in bidrar till ökad kunskap om skador på träd och skog och används för att utveckla metoder och strategier för att minska risken för skador.

Det har varit trögt att få in rapporter via vårt tidigare gränssnitt. Nu blir det mycket enklare att registrera skador på träd och skog direkt i fält. Vi hoppas att detta leder till att vi får in fler rapporter, säger Åke Lindelöw, fältentomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och den som har lett utvecklingen av nya Skogsskada.

Riksskogstaxeringens fältpersonal, som är verksam över hela Sverige, blir först ut med att använda det nya gränssnittet för att registrera skador på skog.

Tjänsten släpps i precis rätt tid. Den finns installerad på fältpersonalens mobiler och vi har haft en utbildning i hur den ska användas under veckans startexkursion i Kolmården, säger Sören Wulff som är ansvarig för inventering av skogsskador vid Riksskogstaxeringen vid SLU.

Skogsstyrelsens fältpersonal nyttjar sedan tidigare Skogsskada i sitt arbete och har varit delaktiga i utvecklingen av systemet Skogsskada sedan starten.

Det är utmärkt att det blir enklare att rapportera in skador på träd och skog direkt i fält, säger Gunnar Isacsson som är ansvarig för skogsskador vid Skogsstyrelsen. Tidigare var det rätt krångligt att rapportera, eftersom man var tvungen att sitta vid datorn eller söka sig fram till rätt adress på webben.

www.slu.se/skogsskada

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in