Etiopisk dominans i perfekt löparväder

Av på 3 juni, 2017

Perfekt löparväder och det starkaste startfältet någonsin i ASICS Stockholm Marathon bäddade för ett lopp med flera scenväxlingar. Men till slut var det återigen en östafrikan som vann. Etiopiern Abrha Milaw ryckte fyra kilometer från målet och vann på 2:11.36, 51 sekunder före landsmannen Samuel Getachew. Det är den nästsnabbaste tiden i loppets 39-åriga historia.

Segraren Milaw dök upp i Stockholm i sista minuten och fick en av de sista nummerlapparna till elitledet. Med nummer 94 överraskade han alla när han på det andra varvet tog spets på Norr Mälarstrand efter flera ryck på Söder.

Den favorittippade japanen Yuki Kowauchi hängde med i drygt två mil innan han tvingades släppa klungan på 13 afrikaner och en fransman.
Det var en härlig publik, och det var extra kul att en del japaner hejade längst banan. Jag kommer gärna tillbaka och då hoppas jag kunna göra ett bättre lopp, sade Yuki Kawauchi, till marathon.se

Den etiopiska dominansen fortsatte på damsidan. Konjit Tilahun kom loss från Balynesh Shifera, också hon etiopiska. Tilahun som sprang sin femte mara på nio månader vann med 15 sekunders marginal på 2:35:45.

Martin Öhman, Hässelby SK, och Mikaela Larsson, Spårvägens FK blev överraskande svenska mästare. Martin hade tidigare som bäst en sjätteplats på ett SM. Men då var distansen 1500 meter inomhus. Nu kunde han till sin egen förvåning passera välkände men krampande Mustafa Mohamed på sluttampen av loppet och vinna med 24 sekunder.

Mikaela Larsson hade länge sällskap av tre andra svenskor, men malde ner dem alla i en jämn och tillräckligt hög fart. Likt Martin var hennes bästa placering på ett SM en sjätteplats, men på ASICS Stockholm Marathon 2015.

Den 39:e upplagan samlade 16 840 anmälningar varav 13 095 kom till start och 12 572 i mål. Sist av alla var Torsten Grundström, Växjö, som skar mållinjen på Stadion klockan 18.31.

Sport | Löpning
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in