Familjer på gränsen till en humanitär kris

By on 8 december, 2017
Läkare Utan Gränser har öppnat en mobilklinik strax utanför Morialägret för att svara på de mest akuta behoven hos barn under 16 år och gravida kvinnor.

För andra vintern i rad lever tusentals män, kvinnor och barn på de grekiska öarna på gränsen till en humanitär kris, varnar Läkare Utan Gränser. Läkare Utan Gränser skalar upp sitt humanitära arbete och uppmanar samtidigt EU och Greklands myndigheter att omedelbart flytta människor till fastlandet.

I Lesbos trängs hela familjer, som nyligen kommit från länder som Syrien, Afghanistan och Irak, i små tält avsedda för sommarbruk. De kämpar för att hålla sig torra och varma i regnet och kylan, säger Aria Danika, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Lesbos. Människors psykiska hälsa är också chockerande. Varje dag tar vi emot i genomsnitt tio patienter med akut ångest på vår mottagning, av dem är det många som försökt ta livet av sig eller skada sig själva. Situationen på ön var hemsk tidigare, nu är den bortom desperat.

På grund av de restriktioner som tillkom genom avtalet mellan EU och Turkiet, som hindrar människor att lämna öarna, är lägret Moria på Lesbos farligt överfullt. För närvarande bor fler än 7 000 människor i ett läger avsett för 2 300 personer. Och varje dag kommer i genomsnitt ytterligare 70 människor från Turkiet till Lesbos – de flesta är kvinnor och barn. I lägret finns det inte tillräckligt med duschar och toaletter, begränsad tillgång till dricksvatten och hela familjer sover i små tvåmannatält där det är blött och kallt. På ön Samos bor 1 500 personer i ett läger avsett för 700 personer, och hundratals sover i tält utan värme och under dåliga hygieniska förhållanden.

Stor risk för människors hälsa och liv
Dessa hemska levnadsvillkor utgör en stor risk för människors hälsa och liv. Redan i fjol dog fem personer i Moria till följd av levnadsvillkoren i lägret. Situationen är särskilt farlig för små barn som är mer känsliga för svåra väderförhållanden. Denna ohållbara situation leder också till ökad spänning och desperation bland migranter och flyktingar, och lokala invånare och myndigheter protesterar mot att öarna omvandlats till fängelser.

Läkare Utan Gränser har öppnat en mobil klinik utanför Moria för barn under 16 år och gravida kvinnor. Där tillhandahåller vi primärvård och behandlar lunginflammation, hypotermi och andra sjukdomar kopplade till kylan hos de mest utsatta grupperna. Läkare Utan Gränser förhandlar också med grekiska myndigheter för att förbättra vatten- och sanitetsförhållandena på Lesbos och Samos.

Hur kan grekiska och europeiska myndigheter fortsätta tro att man avskräcker flyktingar från att ta sig hit, genom att hålla människor inlåsta under dessa förhållanden? Desperata människor fortsätter att anlända till de grekiska öarna varje dag efter att ha riskerat sina liv på Egeiska havet. Denna grymma politik som påtvingats sårbara människor som söker skydd har misslyckats och måste upphöra, säger Emilie Rouvroy, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Grekland.

De grekiska myndigheterna har nyligen meddelat att 3 000 personer kommer att flyttas från öarna senast den 10 december. Men även om denna begränsade evakueringsplan faktiskt äger rum kommer vi inom några veckor att hamna i samma situation. Det är dags att stoppa den här politiken på öarna och låta människor flytta till en plats där deras skyddsbehov och humanitära behov kan hanteras på ett humant sätt, säger hon.

I Lesbos:

  • Läkare Utan Gränser har öppnat en mobilklinik strax utanför Morialägret för att svara på de mest akuta behoven hos barn under 16 år och gravida kvinnor. Organisationen har gjort en bedömning och kommer att föreslå ytterligare stöd till de grekiska myndigheterna under de kommande dagarna för att förbättra vatten och sanitet i Moria.
  • Läkare Utan Gränser kommer att dela ut 8 000 filtar, 8 000 hygienpaket, 4 000 sovsäckar, 4 000 madrasser i Moria.
  • Läkare Utan Gränser kommer att utöka psykisk hälso- och sjukvård i Lesbos för att svara på det växande behovet hos de som sitter fast i Morialägret.
  • I Samos förhandlar Läkare Utan Gränser med de grekiska myndigheter för att kunna förbättra hygienförhållandena, reparera toaletter och duschar samt bedriva skadedjurskontroll.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login