Fart på bostadsmarknaden kan bromsa in med nytt reavinst-tak

Av på 10 februari, 2020
Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

Omsättningen på bostadsmarknaden är fortsatt stor. Under decenniets första månad såldes cirka 8 900 bostadsrätter och cirka 3 100 villor i landet, vilket är mer än i januari förra året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Vi kan konstatera att 20-talet har börjat med hög omsättning på bostadsmarknaden. Det såldes betydligt fler bostadsrätter och villor i januari i år jämfört med januari föregående år. Frågan är vad som händer när regeringen nu planerar att återinföra taket för uppskov av reavinster på bostäder. Jag befarar att det kan få omsättningen att bromsa in, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

För fyra år sedan slopades taket för uppskov av reavinster på bostäder. Nu planerar regeringen att återinföra ett tak. Mäklarsamfundet har i ett remissvar framfört kritik mot dessa planer. Regeringen planerar att återinföra taket redan i sommar och det återstå att se vad det får för konsekvenser på försäljningsstatistiken.

Den stora omsättningen på bostadsmarknaden kan definitivt komma att påverkas. Vi kan inte utesluta att ett nytt tak på uppskov av reavinsten kommer att ha en hämmande effekt på bostadsmarknaden. Vi räknar med att cirka var tjugonde affär berörs och effekten kan bli som störst i storstadsregionerna, menar Björn Wellhagen.

Svensk Mäklarstatistiks månadssiffror från januari visar också att priserna på bostäder ligger relativt stilla. Priserna på bostadsrätter ökade med 1%, medan priserna på villor inte rörde sig alls. Mindre ökningar märktes i centrala Stockholm och i Stor-Malmö. I Göteborg rörde sig priserna på bostadsrätter och villor inte alls under januari.

Vi noterar att priserna i Göteborg fortsätter att öka i lägre takt än i andra delar av landet. I januari låg priserna på bostadsrätter helt stilla i Göteborg medan de ökade något i Malmö och Stockholm. De senaste 12 månaderna var ökningen i centrala Göteborg endast 3%, vilket kan jämföras med 7% respektive 8% i centrala Stockholm respektive Malmö, och 6% i riket.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Mäklarsamfundet
För komplett information om statistiken se www.maklarstatistik.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in