Fellingsbro blir fjärde servicepunkten i Lindesbergs kommun

By on 11 januari, 2020

På onsdag 15 januari ordnar Lindesbergs kommun ett möte för att meddela att Sockenstugan i Fellingsbro (bilden) blir kommunens fjärde servicepunkt, skriver nättidningen fellingsbro.se. Kommunala servicepunkter finns sedan tidigare i Vedevåg och Ramsberg och nyligen även i Ullersäter.

Alida Malm är sockenrådets ordförande och säger på fellingsbro.se:
”Jag och Daniel Fagerlund från Lindesbergs kommun har bokat tid i sockenstugan för att skriva avtal om servicepunkten. Håkan Ahlgren, Håkan Johansson och Mats Byrén har gjort ett fantastiskt jobb med vår planering för de utvecklingsfrågor som vi i Fellingsbro vill driva genom vår sockenförening och kommande servicepunkt”.

Mötet kommer att hållas onsdag 15 januari 14.00 i Sockenstugan (Bergsvägen 20). ”Det vore kul om så många som möjligt kan närvara. Ta gärna med vänner och familj och sprid i era nätverk. Det är kul om vi i samband med pressträffen kan visa upp ett engagerat Fellingsbro!”, fortsätter Alida Malm.

Servicepunkt – mötesplatsen i en by eller ort

Lindesbergs kommun har sedan tidigare avtal med Ramsbergs Kulturcentrum och Vedevåg Kvarnbacka Livs (Vedevågsvisionen) som lokala servicepunkter. Nyligen inleddes samarbete med Ullersäters Bygdegårdsförening som får ansvaret att driva kommunens servicepunkt i bygdegården Ullergården i Ullersäter.

En servicepunkt är den naturliga mötesplatsen i en by eller ort. Dit ska man kunna gå för att träffas över en kopp kaffe, göra sina ärenden över nätet, ta del av information via broschyrer och mycket annat. Det är också forumet för att samla idéer, initiativ och utvecklingstankar. Förutom en samlande kraft för bygden är en servicepunkt också en mötesplats för kommunen. Där samordnas de frågor som är viktiga för en positiv landsbygdsutveckling.

En grundersättning på 30.000 kronor per år betalas ut till den förening som driver en servicepunkt. Därtill kommer en tilläggsersättning som syftar till att uppmuntra åtgärder, projekt och förbättringsidéer för servicepunktens målgrupp.

”Grundregeln är att insatserna ska vara lokalt förankrade och bygga på ett gemensamt behov. De ska också avlasta eller komplettera service eller insatser som redan finns i kommunen. Att kunna påvisa en bredare samverkan är positivt för näringslivsenhetens bedömning såväl som ett tydligt mångfalds- och/eller jämställdhetsperspektiv”, enligt det avtal som tecknas med de föreningar som driver en servicepunkt.

Länet | Fellingsbro
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login