Fler elefanter lider i turistbranschen

By on 15 augusti, 2020

Risken är stor för ökat djurplågeri när elefantattraktioner behöver kompensera inkomstbortfall under coronakrisen. Det visar en ny rapport från den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection.

I Asien finns över 3 800 elefanter i fångenskap på 357 anläggningar. Thailand har tre fjärdedelar av dem – en alarmerande 70-procentig ökning av antalet på bara 10 år. Organisationen har granskat elefantturismen under ett decennium på attraktioner i Thailand, Indien, Laos, Kambodja, Nepal, Sri Lanka och Malaysia.

Rapporten visar att det finns en växande medvetenhet om att shower och elefantridning orsakar lidande. Turister är däremot okunniga om lidandet bakom ”mjukare” kontakt med elefanter, som bad och selfies. Att bada elefanter har ökat i popularitet under de senaste fem åren, med en tredubbling av antalet attraktioner i Thailand som erbjuder detta. Dessa anläggningar maskerar sig ofta som ”reservat” eller ”räddningscenter”.

Det visar sig att 2 390 (63%) elefanter lider under svåra förhållanden på 357 anläggningar i de granskade länderna och av dessa hålls endast 279 (7%) av elefanterna i djurvänliga attraktioner. Detta kan jämföras med 2015, då 242 (5%) av elefanterna levde under allvarligt bristfälliga förhållanden, och 194 (6%) fanns på attraktioner med hög välfärd.

Elefanter drar in stora vinster åt turistattraktioner – genom att erbjuda shower, ridning, bad eller använda dem som rekvisita för selfies. Enligt rapporten genererade turistindustrin för elefanter i fångenskap mellan 581 och 770 miljoner amerikanska dollar per år. Baksidan är djurens lidande.

Julia Engqvist, som är kampanjansvarig för World Animal Protection Sverige säger:

”För många turister skulle resan till Asien inte kännas komplett utan möte med en elefant, vare sig det är en show, ridning eller badning. Men tyvärr, elefantälskande turister som vill ha denna upplevelse ökar efterfrågan på något som orsakar ofattbart lidande bakom kulisserna, även om man inte inser det. Dessa intelligenta, sociala varelser är offer för en handel som utnyttjar dem i tusental. Turister måste få veta sanningen – alla elefanter som du kan komma nära nog att röra vid är en elefant som har utsatts för hemsk misshandel. Det är inte bara ridning och cirkusliknande shower som innebär lidande – det är även bad- och selfie-möjligheterna. Det är inte oskyldiga nöjen – det är grymhet.”

När turismen stannade av helt under pandemin tvingades många elefantläger att stänga och säga upp sin personal, medan de återstående kämpar för att ta hand om sina elefanter. World Animal Protection har bidragit ekonomiskt till 13 elefantvänliga läger i Asien för att hjälpa dem genom den svåra tiden.

Som en hållbar, långsiktig lösning förespråkar organisationen ett globalt förbud mot att fånga vilda elefanter för att säkerställa att kommande generationer skonas från lidandet i fångenskap. Turister har också stort inflytande genom att avstå och kan istället välja att se elefanter i deras naturliga livsmiljö eller stödja elefantvänliga attraktioner. För de flesta elefanter är det inte möjligt att återvända till naturen, så ett elefantvänligt läger är deras bästa alternativ. De arbetar med enbart observation och ger värdefulla arbetstillfällen och inkomster till lokalbefolkningen.

Organisationen uppmanar också G20 att införa ett globalt förbud mot handel med vilda djur för att minska risken för framtida pandemier.

Sju av tio svenskar anser att elefantridning och shower med vilda djur är oacceptabelt. Andelen svenska turister som rider på elefanter har halverats, från 33% till 16% på tre år; 7 av 10 svenska turister som besökte Thailand red inte på elefanter, visar en enkätundersökning från 2019.

Siffror för varje land:

Thailand Tog emot 39,8 miljoner turister under 2019 och håller närmare tre fjärdedelar (73%) av elefanter i fångenskap i Asien, eller 2 798 elefanter. Från 2010 till 2020 har det blivit en dramatisk 135%-ig ökning av elefanter som lever i undermåliga förhållanden i landet.
Indien Har näst flest elefanter som används i turism, och av de 21 anläggningarna som håller 509 elefanter visar granskningen att 45% (225) av elefanterna hålls i extremt dåliga förhållanden.
Sri Lanka 13 anläggningar som håller 188 elefanter granskades och visar en ökning med 13%, eller 22 elefanter som hålls i fångenskap sedan 2015. Fler elefanter lever i extremt dåliga förhållanden – 24% (46) jämfört med 22% (36) under 2015.
Kambodja 64 elefanter på 10 anläggningar undersöktes och visar att 38% (24) av elefanterna levde under exremt dåliga förhållanden.
Nepal 143 elefanter på 55 anläggningar undersöktes och man fann att antalet minskat med 8% mellan 2015 och 2020, från 155 till 143 elefanter. Vi upptäckte också att under denna tid har antalet elefanter som lever i undermåliga förhållanden minskat.
Laos 105 elefanter på 11 anläggningar som undersöktes visar att antalet anläggningar minskat med 83% (6) och antalet elefanter med 78% (46) sedan 2015. Nästan hälften – 48% – (50) av dem levde under helt otillräckliga förhållanden och 15% (16) har fått förbättrade förhållanden.
Malaysia 30 elefanter hålls på den enda anläggningen. Där har elefanternas liv förbättrats men förhållandena är fortfarande otillräckliga.

Världen
Örebronyheter

Källa World Animal Protection Sverige

You must be logged in to post a comment Login