Fler och fler cyklar- men i Örebro använder bara var fjärde cyklist hjälm

Av på 2 juni, 2020
Hövdings testresultat var outstanding både gällande stötupptagning och skydd vid sneda islag.

3 juni firas ”Cykelns dag” världen över och att cykla blir bara mer och mer populärt. Inte minst i Örebro. Men bara var fjärde vuxen använder hjälm.

Att skydda huvudet när man cyklar gör stor skillnad och många huvudskador hade kunnat undvikas om cyklisten hade burit hjälm. Försäkringsbolaget Folksam har testat 27 olika cykelhjälmar och Hövdings airbag visar på bäst skyddsförmåga i de utförda testerna.

Varje dag råkar många cyklister ut för huvudskador, vilket är bland det farligaste som en cyklist kan råka ut för. Försäkringsbolaget Folksams statistik från verkliga olyckor visar tydligt att användande av cykelhjälm är av mycket stor betydelse. Två av tre huvudskador hade kunnat undvikas om cyklisten hade burit hjälm vid olyckstillfället. Riksgenomsnittet för cykelhjälmsanvändning i Sverige är att varannan vuxen använder hjälm. I Stockholm använder så många som sju av tio vuxna hjälm när de cyklar. (NTF:s mätningar av hjälmanvändning år 2019). Och i Örebro är siffran var fjärde eller mer exakt 27 procent.

För att hjälpa konsumenter att välja rätt genomför Folksam årligen tester av cykelhjälmar som finns på marknaden. I 2020 års test undersöks säkerhetsnivån på 27 olika cykelhjälmar genom fem olika krocktester.

Högsta betyg och ”Bra val” till Hövding
I Folksams test visar Hövding på överlägset skydd mot huvudskador. Hövdings testresultat var outstanding både gällande stötupptagning och skydd vid sneda islag. Jämfört med den sämsta hjälmen i testet är det sju gånger lägre risk för hjärnskakning med Hövding enligt Folksams trafiksäkerhetsforskare. Folksams ”Bra val”-märkning betyder att produkten har klarat testerna den har utsatts för, och gör det lätt att välja rätt bland de övriga hjälmarna som inte fick samma utmärkelse.

– Det är ett otroligt starkt erkännande av Hövdings skyddsförmåga. Folksams tester är tuffa och de går mycket längre än vad lagkraven kräver. Att Hövdings resultat är så överlägset gör oss ännu mer övertygade om vår mission att nå ut och skydda ännu fler cyklister, säger Fredrik Carling, VD på Hövding.

Lokalt | Örebro
Örebronyheter

Källa Anna Holm hovding.com
I september lanserades tredje generationen av Hövdings unika airbag för urbana cyklister och den största satsningen någonsin för innovationsbolaget. Många års forskning och utveckling ligger bakom nya Hövding 3. Bland annat har den största satsningen någonsin genomförts i form av datainsamling av cykelrörelser och olyckor för algoritmen i Hövding. Fler än 3 000 olyckor iscensatts med stuntpersoner och över 2 000 timmars vanlig cykling har samlats in. När Hövding är aktiverad registrerar den cyklistens rörelser 200 gånger per sekund och vid en olycka blåses airbagen upp på 0,1 sekund och omsluter huvud samt fixerar nacken på cyklisten.
Läs mer om Folksams tester av cykelhjälmar 2020
nyhetsrum.folksam.se/sv/2020/05/15/stora-skillnader-mellan-cykelhjalmar-och-dyrast-ar-inte-alltid-bast/
www.folksam.se/cykelhjalmstest-vuxen

Klicka för att komma åt folksam_bra_val_2020_cykelhjalmar_rapport_tcm5-49408.pdf


Se TV4 om årets cykelhjälmstest
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12741762

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in