Fler tror på het fritidshusmarknad i Coronakrisens spår

By on 16 juni, 2020

SBAB frågade i början av april samt även i juni svenska folket hur de bedömer utvecklingen på fritidshusmarknaden 2020. Mellan de bägge mättillfällena ökade andelen som svarade att det skulle bli mer populärt att hyra eller äga ett svenskt fritidshus under 2020 från 23 till 43 procent. Statistik från Booli bekräftar den bilden – utbudet av fritidshus är ovanligt lågt i år. Fjällstugan har för första gången placerat sig på fem-i-topp-listan, som återigen toppas av Gotland.

Från utlands- till Sverigesemester
SBAB frågade i början av april samt i juni svenska folket hur de bedömer utvecklingen på fritidshusmarknaden under 2020. I april svarade 23 procent att det skulle bli mer populärt att hyra eller äga ett svenskt fritidshus under 2020. Vid mättillfället i juni var motsvarande siffra 43 procent, det vill säga en ökning med hela 20 procentenheter. En större andel svarade också att de tror att det kommer att vara färre fritidshus till salu.

  April Juni
Fler vill äga/hyra ett fritidshus i Sverige 23% 43%
Färre fritidshus blir till salu, fler vill behålla sitt fritidshus 30% 36%
Fler fritidshus blir till salu, fler vill sälja 35% 26%
Färre vill äga/ hyra ett fritidshus i Sverige 12% 8%
Källa: SBAB

– Det finns många olika sätt att semestra på. Det finns de som alltid åker utomlands till samma ort och samma vecka år efter år, de som provar nya platser, och andra som alltid stannar i Sverige. För den som är van att resa utomlands handlar det i år om att hitta ett nytt sätt att semestra på i Sverige, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

– Jag tror att Coronapandemin och de medföljande reserestriktionerna får effekten att fler får upp ögonen för, och gillar hur det är att semestra i, det egna landet. Det finns en stor variation i natur och upplevelser från norr till söder i vårt avlånga land. Lägg därtill den fantastiska allemansrätten som ger oss en mycket stor frihet att vistas fritt i naturen, vilket är helt unikt, säger Claudia Wörmann.

Minskande utbud av fritidshus och kortare förmedlingstider visar Boolistatistik
Enligt Boolis statistik är det inför sommaren i år cirka 1 000 färre fritidshus till salu på marknaden jämfört med motsvarande period i fjol och året innan. Det kan spegla både ett minskat intresse av att i år sälja sitt fritidshus och att efterfrågan på fritidshus i år har varit större än normalt. Utvecklingen speglas också i att förmedlingstiderna, det vill säga hur lång tid det tar att sälja ett fritidshus, har minskat. Under senaste månaden har det tagit i genomsnitt 18 dagar att få ett fritidshus sålt, vilket är kortare än tidigare år.

Antal fritidshus till salu och förmedlingstider

Period 2018 2019 2020
Utbud 6066 6075 4986
Förmedlingstid 22 24 18
Källa: Booli, mätperiod 1 mars till 11 juni (utbudet) och vecka 20 till 23 för förmedlingstid

– Fler människor verkar vilja ha ett fritidshus i år och de som redan har ett vill nog i ökad utsträckning vistas i det. Det skulle kunna pressa priserna på fritidshus uppåt ytterligare i år, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Gotland återigen på fem-i-topp-listan med fjällstugan som bubblare
– SBAB har flera år i följd frågat var man helst vill ha fritidshus i Sverige. Det brukar vara en tät strid i toppen mellan Gotland och Stockholms skärgård. Nytt för i år är att färre drömmer om ett fritidshus i Bohuslän. Istället har fjällstugan seglat upp på femte plats för första gången på tre år. – Fjällstugan är i år en bubblare. En delförklaring till att den kommit med på listan och petat ned stugan i Bohuslän kan ha att göra med att fler inser att säsongen är mer allround i fjällen. Skidor på vintern, vandring, klättring, cykel och paddling under andra årstider. Den aktiva semestern är populär och det verkar återspeglas i listan i år
, säger Claudia Wörmann.

Ranking 2018 Ranking 2019 Ranking 2020
Gotland Gotland Gotland
Bohuslän Stockholms skärgård Stockholms skärgård
Stockholms skärgård Öland Öland
Öland Österlen Österlen
Österlen Bohuslän Fjällen

– Fjällstugan är i år en bubblare. En delförklaring till att den kommit med på listan och petat ned stugan i Bohuslän kan ha att göra med att fler inser att säsongen är mer allround i fjällen. Skidor på vintern, vandring, klättring, cykel och paddling under andra årstider. Den aktiva semestern är populär och det verkar återspeglas i listan i år, säger Claudia Wörmann.

Om undersökningen
1000 personer spridda över hela Sverige i åldern 20 till 80 år har besvarat undersökningen som gjordes av SynoInt på uppdrag av SBAB mellan den 3 och 7 april 2019. Med repetition av frågan om fritidshusmarknadens utveckling den 1 – 2 juni. 

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: SBAB

You must be logged in to post a comment Login