Food can fix it

By on 26 januari, 2019
För bättre hälsa och hållbar miljö behöver vi fördubbla konsumtionen av frukt och grönsaker.

Att mat är den starkaste drivkraften vi har för att optimera människors hälsa och hållbarheten av miljön på jorden, kan vi läsa om i den färska rapporten från amerikanska EAT-Lancet Commission. Bakgrunden till rapporten är att tre miljarder människor antingen har övervikt eller undervikt. Samtidigt har vi stora klimatförändringar och behöver hushålla med jordens resurser.

Vi måste äta dubbelt så mycket frukt, grönsaker, nötter och baljväxter över hela världen, visar rapporten. Men att själv förändra både matlagning och inköp är inte enkelt för alla. Säsongens bästa är en plats för dig som vill leva hälsosammare och mer hållbart. Vi hjälper dig att hålla reda på vilka svenskodlade frukter och grönsaker som är i säsong. Det jobbar vi med hela året om för att ge dig inspiration till hur du kan använda dem. Vi hoppas du gillar några av våra goda och näringsrika måltidsförslag med grönsaker som bas. Att äta efter säsong innebär ingen begränsning utan tvärtom, det berikar kreativiteten och gör maten mer spännande och variationsrik.

I säsong just nu är rotfrukter och lök. Sortimentet är stort med supergoda morötter, betor i olika färger, söta palsternackor och smakrik rotselleri. Även de magnifika kålsorterna som vitkål, grönkål, och rödkål är fantastiska vintergrönsaker. Dessutom finns såklart mängder av sallat och örter under hela året från klimatcertifierade växthusodlingar. Sommarvärmen var positiv och gav mycket sötma åt äppelsmaken och du hittar exempelvis de aromatiska äpplena, Aroma, Rubinola, Ingrid Marie, Cox Orange och Saga i butikerna nu.

Följ oss gärna på facebook och Instagram för aktuell information om frukt, grönsaker och även blommor. Vi kommer att jobba hårt för att ge inspiration till hälsosam och klimatsmart mat.


I den intressanta rapporten läser vi vidare:

Walter Willett, professor och forskare vid Harvard School of public health :
Att ställa om till en hälsosam kost innan 2050 kräver en stor omställning. Globalt behöver konsumtionen av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter fördubblas och konsumtionen av rött kött och socker minska med 50 procent. En kost som är baserad på växtbaserade livsmedel och mindre animalier ger både förbättrad hälsa och miljöfördelar.

Johan Rockström, Potsdam Institute for Climate Impact Research & Stockholm Resilience Centre:
Den globala livsmedelsproduktionen hotar klimat och ekosystem och utgör den största kraften för överträdelse av planetens gränser. Det behövs en radikal omställning av det globala livsmedelssystemet. Utan åtgärd, riskerar världen att inte klara FN: s hållbarhetsmål och Parisavtalet, säger han.

Att förse en växande befolkning på 10 miljarder år 2050 med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. Att uppnå rapportens vetenskapligt grundade mål för en hälsosam kost inom planetens gränser kommer att kräva betydande förändringar, men är inom räckhåll. Målen från EAT-Lancet, där blanda andra Stockholm Resilience Center medverkar, om en miljömässigt hållbar livsmedelsproduktion omfattar mark- och vattenanvändning, klimat, biologisk mångfald och näringsflöden.

Eat Lancet Commisions fem strategier för hur man ska gå till väga:

  1. Söka internationellt och nationellt engagemang för att ställa om till hälsosam kost
  2. Göra omprioriteringar av jordbruken för att producera mer hälsosam mat.
  3. Intensifiera produktionen av hållbara livsmedel.
  4. Samordnad styrning av land och hav.
  5. Halvera matsvinnet (minst).

Världen
Örebronyheter

Källa: Food Planet Health, Summary Report of the EAT-Lancet Commission

You must be logged in to post a comment Login