Förslag: Anvisningsskolor ersätts av ansökan till kommunal grundskola

By on 28 september, 2017

Nu finns ett förslag till nya regler för ansökan till kommunal grundskola. Från 2018 slutar vi med anvisningsskolor, nu blir det vårdnadshavarens önskemål och närheten till skolan som avgör var eleven får plats. Programnämnd barn och utbildning beslutar om de nya reglerna den 8 november.

Programnämnd barn och utbildning föreslår att dagens anvisningsskolor ska ersättas med ett mer flexibelt och rättvist system baserat på ”relativ närhet”. De nya reglerna ska gälla alla kommunala grundskolor och en ny central antagning ska ansvara för fördelningen av skolplatserna. Beslut fattas i programnämnden den 8 november.

Systemet med anvisningsskolor ersätts
Dagens system med anvisningsskolor innebär att de barn som bor i skolans geografiska anvisningsområde erbjuds plats på skolan. Men systemet har brister, de senaste årens stora ökning av antalet barn i kommunen medför att alla inte får plats på sin anvisningsskola.

– Och vi måste ju följa skollagen. Nu får vi ett bättre system, mer flexibelt och långsiktigt, där vi garanterar en rättssäker och likvärdig bedömning för alla elever från år till år. Det kommer bli jättebra, säger Charlotta Karlsson-Anderson, programdirektör för programområde Barn och utbildning.

Nya regler, nu inför vi ansökan till kommunal grundskola
Från 2018 slutar vi med anvisningsskolor, istället ska vårdnadshavaren söka till önskade skolor. Det är vårdnadshavarens önskemål och närheten till skolan som avgör var barnet får plats. Alla elever ska få så nära som möjligt till sin skola, om man vill det.

Den nya centrala antagningen kommer att jämföra allas önskemål för att hitta den bästa samlade lösningen för alla elever.

– Det finns många fördelar med en central antagning, vi får ett mer rättvist system som ger alla elever samma förutsättningar att komma in på de skolor de önskar och skolorna, som hittills skött antagningen själva, får mer tid att fokusera på grunduppdraget, säger Charlotta Karlsson-Andersson.

Söka skola inför förskoleklass och skolbyte
De nya reglerna för skolansökan berör alla som ska börja i förskoleklass eller byta skola till nästa årskurs, vanligtvis inför årskurs 4 och 7. (De elever som inte ska byta skola till höstterminen behöver inte göra något alls, de berörs först när de ska byta skola.)

Ansök via e-tjänst till läsåret 2018/2019
Nytt för höstterminen 2018 är att alla som ska börja förskoleklass eller byta skola ska söka de skolor de helst vill gå på. Det är viktigt att fylla i och skicka in sin skolansökan, med rangordnade önskemål, under ansökningsperioden 15 januari–15 februari 2018. Kommer ansökan in försent minskar chansen att få plats på den önskade skolan. De elever som inte ansöker till någon skola kommer, i mån av plats, att placeras på en skola som ligger så nära hemmet som möjligt.

Ansökan görs i första hand digitalt, via en e-tjänst, på orebro.se.

Om det finns plats på elevens förstahandsval kommer eleven att erbjudas plats på den skolan. Om antalet sökande är större än antal platser på skolan görs ett urval enligt principen om relativ närhet.

Så här funkar relativ närhet
Relativ närhet är ett sätt att bestämma förtur när antalet platser på en skola inte räcker till alla som har sökt. Bedömningen görs utifrån vem som har mest att förlora (i färdtid) på att gå vid en alternativ skola om man inte får den skola man önskat. Syftet med denna beräkning är att uppnå den bästa samlade lösningen för alla elever. Se bifogade illustrationer som förklarar principen relativ närhet.

Beslut i programnämnden 8 november
Programnämnd barn och utbildning fattar beslut om förslaget till nya riktlinjer för skolansökan 8 november 2017, om förslaget går igenom börjar de nya riktlinjerna gälla direkt efter beslut.

Mer information efter beslut
Om programnämnden beslutar att införa de nya reglerna kommer mer information om skolansökan att presenteras på orebro.se efter den 8 november.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login