Fortsatt många brister på minkfarmerna i Sverige visar inspektioner

Av på 14 maj, 2019
Arkivbild

Djurens Rätt kartlägger årligen antalet inspektioner på Sveriges minkfarmer och år efter år framkommer ett stort antal brister. Statistiken för 2018 är här.

År 2018 genomfördes 17 inspektioner av Länsstyrelsen på svenska minkfarmer. Trots att 13 av dessa var föranmälda hittades brister på fler än hälften av de inspekterade farmerna, 10 farmer. Det visar Djurens Rätts kartläggning av inspektionerna på landets ca 70 minkfarmer under förra året.

– Precis som tidigare år har länsstyrelserna censurerat alla brister med hänvisning till att enskild kan lida skada om informationen röjs. Det är såklart oroväckande att information om hur det ser ut på minkfarmerna i Sverige inte görs tillgänglig för allmänheten. Det är av stor vikt för djuren att transparensen ökar och att djurens välmående tas på allvar, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt.

Sex av inspektionerna var så kallade uppföljningar som görs då en minkfarm haft en brist på förra årets inspektion. Dock var det hela 10 farmer som visade brister året innan, vilket betyder att det är flera farmer som inte fått ett uppföljande besök.

– 8 av 10 svenskar vill att minkfarmningen i Sverige ska avvecklas, trots detta får den finnas kvar år efter år trots att bristerna är många. Det är dags för politisk handling om vi ska kunna vara ett land som slår sig för bröstet för våra djurskyddslagar, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Fakta minkfarmning i Sverige

  • Omkring 1 miljon minkar föds upp på ett 70-tal farmer i Sverige
  • Minkarna hålls i gallerburar och dödas vid ett halvårs ålder
  • Valparna föds i maj och dödas under november/december 
  • Minkar är semiakvatiska rovdjur som i det vilda rör sig flera kilometer om dagen
  • Nästan all päls som produceras i Sverige exporteras, främst till Asien
  • I januari 2018 fick Jordbruksverket i uppdrag att (återigen) utvärdera välfärden hos minkar i pälsdjursindustrin 

14 länder har redan infört ett direkt eller indirekt förbud mot minkfarmning.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in