Fortsatt positiv utveckling för Absolut Vodka

Av på 10 februari, 2018

Pernod Ricard, världens näst största vin- och spritproducent, ökade försäljningen med 5,1 procent till 5,082 miljarder euro under de första sex månaderna av verksamhetsåret 2017-18. Vinsten ökade med 5,7 procent till 1,496 miljarder euro.

Absolut Vodka, som är Pernod Ricards största produkt och världens 5:e största spritvarumärke, redovisar en fortsatt positiv utveckling. Den globala försäljningen ökade med 2 procent. Därmed befästs den positiva vändningen från föregående år.

Det är framför allt stora, etablerade marknader som England och Tyskland, samt nyare marknader som Kina, Sydkorea och Sydafrika, som växer. Den positiva tillväxttakten på dessa marknader uppväger den fortsatt negativa försäljningsutvecklingen i USA.

Jag är framför allt glad över att det går så bra på så många olika marknader, säger Anna Malmhake, VD för The Absolut Company. Kina har tidigare varit en liten marknad för Absolut. Vi har främst funnits i Peking och Shanghai, men har nu hittat rätt väg till konsumenterna. På nyårsafton arrangerade vi en serie events i 100 kinesiska städer, vilket fick ett mycket positivt genomslag hos de yngre konsumenterna.

Premiumprodukter går framåt
Det finns flera trender som bidrar till den positiva utvecklingen. Trenden att välja premiumprodukter med känt ursprung och tillverkade enligt hantverkstradition, har förstärkts ytterligare. Det märks inte bara hos varumärken med äkta ursprung som Absolut Vodka, utan även i antalet nya lokalproducerade drycker på marknaden.

Absolut Vodka har jämfört med många andra varumärken också en annorlunda konsumentprofil, då både män och kvinnor väljer Absolut Vodka. Att tydliggöra varumärkets progressiva värderingar är också en framgångsfaktor.

Vi har lyckats berätta för en ny generation vad varumärket Absolut står för – en positiv framåtanda och kreativitet, säger Anna Malmhake.

Ny kampanj som framhåller ursprunget
Absolut Vodka har i dagarna lanserat en ny kampanj som lyfter fram dryckens svenska ursprung i Åhus – från frö till flaska – och de ansträngningar som görs för att minska miljöpåverkan. Idag är till exempel tillverkningen helt klimatneutral.

Vi har tidigare inte talat tillräckligt om vad det är som gör att Absolut Vodka kan hålla en så hög kvalitet. Men att prata om produktionsprocessen i reklam kan bli ganska trist. Vi har därför varit tvungna att hitta ett nytt grepp för att berätta att Absolut Vodka är tillverkat på en liten ort i södra Sverige och hur vi arbetar med miljön, utan att det ska upplevas som en tråkig lektion för konsumenten, säger Anna Malmhake. Men jag ska också erkänna att det var väldigt roligt för oss som arbetar med Absolut Vodka att tillsammans spela in en reklamfilm.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in