Frälsningsarméns insamling möter behov under årets fattigaste månad

By on 8 januari, 2019
Frälsningsarmén samlar in pengar för att stötta familjer i ekonomisk utsatthet.

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter jul och nyår. Nu drar Frälsningsarmén igång januari-insamlingen för att stödja familjer i ekonomisk utsatthet under årets fattigaste månad och ge fler en bra start på 2019.

Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande under hela året men i vissa verksamheter är det mer påtagligt att de som kommer har det extra tufft just i januari.

Även en hel del av dem som får ekonomin att gå ihop har ingenting över efter nyår. Många drar på sig räkningar kring julen ända in i februari/mars, säger Susanne Åsbogård, föreståndare för Alingsåskårens sociala arbete.

I flera av Frälsningsarméns verksamheter görs extra hjälpinsatser inför jul. De som inte fått stöd i december kan få motsvarande hjälp i januari.

– Vi får fler samtal i januari. Om man har barn så går de inte i skolan kring jul och nyår och då måste familjen köpa mer mat. Även de som inte har något vill ha det extra mysigt under julen och kunna köpa julklappar. Och en gran för 200 kronor är ju ganska mycket pengar, säger Jenny Alm, föreståndare på Akalla kvinnocenter.

Ywonne Eklund, metodstödjare för kårens sociala arbete, framhåller att Frälsningsarméns primära uppgift inte är att ge människor en matkasse eller presentkort ett par gånger per år. När maten är slut är läget ofta detsamma som innan och den kortsiktiga hjälpen håller dessa personer kvar i samma situation.

– Vi vill hjälpa dem ur utsattheten långsiktigt genom att ge kurativt stöd och på vissa håll erbjuds kurser i vardagsekonomi, om hur man lägger upp en budget och hur man handlar billigt, säger hon.

Ywonne Eklund nämner att det är viktigt att förebygga att människor hamnar hos Kronofogden eller att de blir av med sina lägenheter. En del vet inte vilka rättigheter de har, vilka bidrag och fondmedel de kan söka, vissa har en bristfällig kommunikation med kontaktpersonen på Socialtjänsten och andra har svårigheter med språket.

– Ibland orkar man inte ta tag i sin situation och då kan vi ge samtalsstöd så att personen börjar tro på sig själv, kan ta tag i det hela och få ordning på saker och ting, säger hon.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login