Fritidshus hårt drabbade av kostsamma olyckor: Så undviker du vattenskador i sommar

By on 10 juli, 2020

Fritidshus är ett väldigt uppskattat och efterfrågat tillskott i många svenskars liv, speciellt under tider med reserestriktioner. Trycket på att köpa fritidsboende har ökat avsevärt jämfört med samma period förra året men med ett extra boende kommer också flera risker. Lantstället eller sommarstugan som fritidshuset går i folkmun är nämligen ett av de boende som drabbas värst av vattenskador. Något svenskarna får betala ett högt pris för.

Sommaren är den tid då svenska fritidshus används som flitigast. Säsongsboendet innebär dock att den vanliga uppsikten som finns till året om boenden uteblir och risk för vattenskador ökar. Fjolårets statistik från Svensk Försäkring visar att skadebeloppet för vattenskador i fritidshus uppgick till hela 250 881 336 kr. Pengar som med enkla medel går att spara in. Sanitetsleverantören GROHE tipsar hur du med smarta lösningar kan undvika vattenskador och rädda dig från en eventuell ekonomisk smäll.

– Vattenskador i fritidshus kostar svenskarna miljontals kronor varje år, något som går att förebygga med hjälp av larm och automatisk avstängning. Vi på GROHE brukar jämföra vattenlarmet med brandlarmet, och en vattenfelsbrytare med en brandsläckare. De är två brandrelaterade saker som de allra flesta fritidshus äger. Med tanke på statistiken borde det vara lika självklart med båda typer av skydd i varje hushåll, säger Frank Hilgers, VVS- och renoveringsexpert på GROHE Sverige.

VVS-expertens fem tips för att förebygga och upptäcka vattenskador i fritidshuset

1. Var noga med kyl, frys och diskmaskin
Den vanligaste vattenskadan i hus kommer från en läckande kyl, frys eller diskmaskin. Det som ofta händer är att kopplingen till vattenledningen droppar och upptäcks först när skadan är för stor. Enkla åtgärder som kan förhindra detta är att installera antingen ett vattenlarm, diskmaskinsavstängning eller helt enkelt inte använda diskmaskinen när du inte är hemma. Det kan även vara bra att inspektera under och bakom vitvarorna ibland och känna på vattenledningarna så att de inte läcker.

2. Notera livslängden på gummislangar och silikontätningar
Silikontätningar hjälper till att hålla torrt, värme och stänga ute ljud. Men de har en begränsad livstid och när de börjar bli torra och flagna är det viktigt att byta ut dem. Gummislangar till diskmaskiner och liknande har däremot ofta en livslängd på 5 år. Om gummislangen till diskmaskinen briserar blir det genast en väldigt stor skada. Därför är det essentiellt att hålla koll på när det är dags att byta dessa.

3. Investera i en vattenfelsbrytare
Ett litet rör som spricker kan resultera i förödande konsekvenser och i många fall orsaka översvämning i hela huset. En vattenfelsbrytare känner av både små och stora läckage och stänger av allt inkommande vatten innan en olycka hinner bryta ut. En vattenfelsbrytare är en god investering som kan spara miljontals kronor varje år. Läs mer om vattenfelsbrytare här: https://www.grohe.se/sv_se/smarthome/sense-guard/.

4. Undvik att borra i tätskikt och se till att hålla golvbrunnar rena
Rengör regelbundet golvbrunn i badrum och källare, det känns kanske som onödigt men ibland fastnar smuts och damm som förhindrar möjlighet för vatten att rinna ner. Försök även om möjligt att undvika hål i tätskikt dvs badrum, kök och andra våtrum. Fukt kan krypa in i otäta borrhål och skapa fuktskador i väggen inifrån. Om det behövs ett borrhål ska man vara noga med att fylla hålet med våtrumssilikon innan skruven sätts fast.

5. Undvik frysskador på rören
Frysskador är speciellt vanligt i dåligt isolerade hus, eller hus som inte har tillsyn året om. Dvs fritidshus. Frysskador på rören kan i sin tur leda till sönderfrusna vattenledningar som resulterar i vattenskador när temperaturen stiger igen. Konkreta åtgärder är att se till att temperaturen i huset aldrig sjunker under 15 grader. Det kan man göra genom isolerade dörrar och fönster, eller helt enkelt dra för gardiner och persienner för att hålla kvar värmen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: GROHE 

You must be logged in to post a comment Login