Frivillig- och hälsofrämjandeenheten på Örebro kommun får stipendium

Av på 24 oktober, 2013

Frivillig- och hälsofrämjandeenheten vid Örebro kommun får 2013-års stipendium av Regionförbundet Örebro för utveckling av socialtjänst/social omsorg. Stipendiet delas ut till dem för deras samverkan med IT-guiderna.

– IT-guiderna är en verksamhet där unga personer som är nya i Sverige hjälper seniorer att använda datorn och internet, säger Lars Elamson (M), 2:e vice ordförande regionstyrelsen och rapportör för Social välfärd.

– Det är både en vinst för de äldre som får en större digital delaktighet och för de unga it-guiderna som får en samhällsdelaktighet, säger Annika Engelbrektsson (S) ledamot regionstyrelsen och rapportör för Social välfärd.

Frivillig- och hälsofrämjandeenheten får stipendiet på 10 000 kronor med motiveringen:
”Många seniorer står utanför den digitala delaktigheten. Många ungdomar som är nya i Sverige står utanför den samhälleliga delaktigheten. Genom att föra samman seniorer på kommunala träffpunkter, med ungdomar som är duktiga på internet och nya i Sverige, har It-guide lyckats skapa en vinna-vinna situation utöver det vanliga

– ”Öppnar en ny värld för seniorerna” skrev Aftonbladet efter ett besök. Verksamheten har funnits under tre somrar i Örebro kommun, och i somras också i Hallsberg. Ett drygt tiotal ungdomar gjorde i mars en turné i länet som bland annat sponsrades av Lindbergs buss, Rotary och Adolf Lindgrens stiftelse.

Turnén besökte Lindesberg och Storå, Nora, Hallsberg och Lekeberg. Turnén finns beskriven på Länsstyrelsens Digital Agenda webbplats.

Många äldre, såväl nybörjare som erfarna, har vittnat om de goda möten som denna verksamhet genererar.

It-guider finns varje helg på en kommunal träffpunkt för seniorer under hela året. Att seniorer blir mer digitalt delaktiga innebär bland annat att de kan vara självständiga i högre ålder genom att anlita olika e-tjänster.

It-guider fanns också i somras på två vårdcentraler i Örebro och informerade om 1177 Vårdguiden. It-guider har också uppdrag från landstinget att finnas med på seniormässan nu i oktober. Det här är en verksamhet som ger många positiva ringar på vattnet.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in