Funäsdalsberget blir regionalt tränings- och utvecklingscenter för alpina landslagen

Av på 29 november, 2019
Nytt samarbete mellan Svenska skidförbundet & Funäsdalsberget.

De kommande dagarnas tävlingar är startskottet för herrarnas och damernas Europacup i slalom. Över 200 deltagande åkare från över 15 olika nationer blir det säsongens första värdemätare för de åkare som slåss om startplatser i världscupen.

Under förra helgens världscuppremiär i Levi slog Kristoffer Jakobsen överraskande till med en sjätteplats och kommer nu till Funäsdalen för att följa upp denna fantastiska prestation. Med tanke på resultatet kommer Kristoffer få räkna med ett tungt favorittryck inför tävlingarna på fredag och lördag.

Tävlingarna arrangeras av Svenska Skidförbundet tillsammans med Funäsdalens slalomklubb och Funäsdalen Berg & Hotell.

– Vi ser fram mot att välkomna alla åkare men hoppas också att det skall komma lite publik för det är inte varje dag man kan få uppleva världseliten i slalom live i Sverige. Det är riktigt häftigt att se vilka krafter det är i åkningen säger Kajsa Kling, Tävlings- & träningsansvarig, Funäsdalen Berg & Hotell. Vi har haft kallt och bra väder under en period nu och underlaget i backarna är riktigt bra, fortsätter Kajsa.

Att arrangera tävlingar på Europacupnivå ställer stora krav på backe, underlag och logistik kring Funäsdalsberget. Centralt för ett lyckat evenemang är också alla funktionärer som är involverade och som i många fall jobbar ideellt.

– Vi i Funäsdalens slalomklubb har under åren samlat på oss stor erfarenhet av att arrangera tävlingar på hög nivå men också stora tävlingar som exempelvis USM som pågår under en hel vecka. Helt avgörande är förstås alla fantastiska funktionärer som väljer att engagera sig i vår verksamhet och i tävlingarna, säger Torbjörn Lennartsson, ordf Funäsdalens slalomklubb.

– Vi fortsätter att utmana omvärlden i hur roligt man kan ha i en skidbacke och jag är väldigt glad över att Funäsdalsberget finns med oss på tåget. Vi kommer att ha stora möjligheter att både förbereda oss inför tävlingssäsongen men även få ta del att utmanade tävlingar i Funäsdalen och vi tror att detta kommer vara en stor del i våra framgångar under vintern, säger Tommy Eliasson Winter.

När nu Europacupen kommer till Sverige tar landslagsledning tillfället i akt att låta många unga åkare få testa sig mot eliten. På damsidan är det hela 20 svenska åkare anmälda och tävlingen avgörs 2-3 december. Herrtruppen består av 10 åkare där alltså Kristoffer Jakobsen kommer vara en av dessa.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in