Fyra män anhållna för förberedelse till bombdåd – Uppdatering

Av på 4 februari, 2020

Polisen skall kontrollera några personer som enligt anmälaren har betett sig märkligt utanför en fastighet på Norr. Polisen åker till platsen och kontrollerar 4 personer, samtliga män i åldrarna 20-35 år.

I samband med att dessa män kontrolleras hittar polisen något som man misstänker är någon typ av explosiv vara.

De fyra männen blir frihetsberövade som misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Platsen kring det misstänkta föremålet är avspärrad i avvaktan på att personal från Nationella bombskyddet skall komma till platsen. Polisen har en dialog med bombskyddet vad det gäller en eventuell kommande evakuering av boende i närheten.

UPPDATERING kl. 15.59

En förskola i närheten av det avspärrade området kommer att utrymmas och även ytterligare fastigheter kommer att utrymmas.

UPPDATERING kl. 16.55

Ett stort område, ca 500 meter, är avspärrat runt det misstänkta föremålet och polisen vädjar till boende och andra i området att inte beträda det avspärrade området. Det är ett säkerhetsavstånd som Nationella bombskyddet har bestämt och det kan innebära en risk att befinna sig inom detta område om det av någon anledning skulle bli en detonation.

UPPDATERING kl. 17.16

Följande fastigheter kommer att utrymmas.

Höglundagatan 38-44

Höglundagatan 48-54

Höglundagatan 56-62

Norrbygatan 52-54

Norrbygatan 31 och 33

Följande fastigheter kommer att inrymmas vilket innebär att man inte får lämna fastigheten.

Höglundagatan 34-36

Höglundagatan 74-78

Höglundagatan 80-84

Höglundagatan 86-94

Boende i de utrymda fastigheterna hänvisas till OP-skolan men den har ännu inte hunnit att öppnas vilket kommer att ske så snart som möjligt.

UPPDATERING kl. 17.30

Om du befinner dig eller bor inom 250 meter från Höglundagatan 48-54, där det misstänkt farliga föremålet finns, vill polisen att man håller sig borta från fönster och liknande.

Om det blir aktuellt med en evakuering av din bostad så kommer polisen att knacka på hos dig.

Nationella bombskyddet kommer inom kort att vara på plats.

UPPDATERING kl. 17.35

Matsalen på OP-skolan kommer att öppnas inom 30 minuter och det är en uppsamlingsplats för evakuerade personer och för personer som inte har kunnat ta sig hem till sin bostad med anledning av avspärrningen.

UPPDATERING kl. 17.41

Personal från Nationella bombskyddet är nu på plats.

UPPDATERING kl. 19.00

Nationella bombskyddets robot kommer nu att köras fram mot föremålet för att röntga det. Man ska på detta sätt försöka ta reda på om det handlar om ett farligt eller ofarligt föremål.

UPPDATERING kl. 20.26

Nationella bombskyddet är numera klara på plats och avspärrningarna kommer att bli hävda förutom en mindre avspärrning runt den plats där föremålet hittades. Samtliga boende kan nu återvända till sina bostäder.

Presstalespersonen har ännu inte fått helt klarlagt om föremålet var farligt eller ofarligt. Det finns inte heller någon information ännu gällande vad som hänt med föremålet.

UPPDATERING kl. 20.48

Ett klargörande. Det finns nu ingen som helst fara kvar för allmänheten utan samtliga kan återvända hem till sina bostäder och befinna sig i området utan risk.

UPPDATERING kl. 21.28

Föremålet är ett misstänkt farligt föremål men i den form som det hittades bedömdes det som hanteringssäkert och föremålet är taget i beslag för teknisk undersökning.

De fyra frihetsberövade männen har efter förhör blivit anhållna efter beslut av en åklagare. De är misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt brott mot lagen om brandfarliga och exlosiva ämnen.

Lokalt | Norr Örebro
Örebronyheter

Källa polisen.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in