Grekland: ”Humanitär mekanism” för vaccin används för första gången i Europa

By on 13 april, 2019
Stefanos Tsallas, läkare för Läkare Utan Gränser, vaccinerar ett barn på flyktinglägret i Grekland. Bild: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser har inlett en vaccinationskampanj med PCV-vaccin för att vaccinera flyktingbarn på de grekiska öarna mot lunginflammation. För att få tillgång till vaccinet har organisationen använt sig av den så kallade ”humanitära mekanismen”. Det är första gången någonsin mekanismen används i ett höginkomstland.

Lunginflammation är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn under fem år globalt sett. Speciellt hårt slår den mot barn som lever i svåra förhållanden, som exempelvis flyktingläger. PCV-vaccinet mot pneumokocker, som orsakar lunginflammation, är ett av de dyraste av alla rutinvacciner. Priset på vaccinet är en av anledningarna till att det inte är tillgängligt för alla barn.

I nuläget är det bara läkemedelstillverkarna Pfizer och GSK som producerar PCV-vaccinet och priset per barn varierar mellan 1 500 och 5 000 kronor, beroende på förhandlingsförmågan hos landet som köper vaccinet. Vissa höginkomstländer, till exempel Frankrike, har lyckats förhandla sig till ett relativt lågt pris, medan medelinkomstländer ibland betalar mer. Det uppskattas att en tredjedel av världens länder inte har kunnat lägga till vaccinet i sitt nationella program bland annat på grund av priset.

– Det är upprörande att många barn fortfarande saknar skydd mot lunginflammation på grund av läkemedelsindustrins vinstintresse, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige. Det är ett stort steg att äntligen kunna vaccinera flyktingbarn i ett höginkomstland genom den Humanitära mekanismen.

Den Humanitära mekanismen är ett program som grundades 2017 av WHO, UNICEF, Läkare Utan Gränser och Rädda Barnen, för att underlätta tillgång till vaccin i humanitära kriser. Tack vare mekanismen kan Läkare Utan Gränser nu köpa in de tre doser som behövs för ett heltäckande skydd mot lunginflammation för endast 80 kronor per barn.

– Men det är ändå bara en nödlösning. Det som behövs är ett PCV-vaccin som är tillgängligt för alla. Livräddande vaccin ska inte vara en lyxvara, säger Pieter-Jan van Eggermont.

Sedan 2009 har läkemedelsbolagen Pfizer och GSK totalt tjänat in över 450 miljarder kronor enbart på vaccinet mot lunginflammation.

Bakgrund: Den Humanitära mekanismen
Den Humanitära mekanismen är ett program som grundades av WHO, UNICEF, Läkare Utan Gränser och Rädda Barnen 2017 för att underlätta tillgång till vacciner i humanitära kriser.

I dagsläget är det endast Pfizer och GSK som förbundit sig att sälja PCV-vaccin till den Humanitära mekanismen. Överenskommelsen gäller dessutom endast icke-statliga organisationer och FN-organ. Krisdrabbade länder måste betala ett högre pris.

Sedan september 2018 har den Humanitära mekanismen möjliggjort inköp av 613 000 doser av vaccin mot lunginflammation. Av dessa har Läkare Utan Gränser använt 360 000 för 12 vaccinationsinsatser i Centralafrikanska republiken, Nigeria, Niger, Sydsudan och Syrien. Nyligen köpte Läkare Utan Gränser in 4 800 doser för att använda i Grekland.

Innan den Humanitära mekanismen inrättades var det enda sättet att få det dyra PCV-vaccinet till ett nedsatt pris genom vaccinationsalliansen Gavi, som arbetar för ökad tillgång till vaccin i de fattigaste länderna.

Det lämnade ändå många barn – inklusive barn i flyktingläger – utan tillgång till livräddande vaccinationer. Inte heller humanitära organisationer som Läkare Utan Gränser hade möjlighet att köpa in vaccin till tillräckligt låga priser.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login