Grekland: Stängning av läger riskerar förvärra den humanitära situationen

Av på 22 november, 2019
Tusentals människor sitter fast i lägren på de grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios. Foto: Anna Pantelia/Läkare Utan Gränser

Den grekiska regeringens besked om att flera läger för flyktingar, migranter och asylsökande ska stängas inom en snar framtid är ingen lösning. Läkare Utan Gränser befarar att situationen kommer att bli ännu värre för de tusentals människor som sitter fast i lägren på de grekiska öarna.

Den nuvarande policyn som innebär att människor hålls kvar på de grekiska öarna har skapat ett system med kaos, försummelse och ofattbart lidande. Vi kan inte se hur beskedet från den grekiska regeringen, som innebär att lägren stängs och människorna istället placeras i fängelseliknande förvar, skulle kunna vara en lösning. Även om en förändring är absolut nödvändig måste den förändringen syfta till att det humanitära stödet och skyddet av människorna ökar – inte att tillgången till humanitär hjälp reduceras och att människor blir inlåsta enbart för att de har sökt trygghet och säkerhet. Det här beskedet är definitivt ingenting som går i rätt riktning. Den grekiska regeringen borde istället fokusera på att omedelbart förbättra situationen för de tusentals människor som i dag sitter fast på de grekiska öarna.

Världen
Örebronyheter

Källa Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in