Ha koll på din bilförsäkring – din semester kan lätt bli dyrare än du trott

By on 10 juli, 2017

Semestern är här för de flesta och många ger dig ut på bilresa. För att grunda för en lyckad semester är det bra att förbereda både sig själv och bilen. Inte minst genom att titta igenom sitt försäkringsskydd om olyckan skulle vara framme, bilsemestern kan annars bli en dyr historia.

I en undersökning* som Falck har låtit Ipsos göra under juni har 1200 personer spritt över landet svarat på frågor om bilsemester under sommaren.

25 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att bilförsäkringen täcker merkostnader, såsom kostnad för hyrbil, hotell och vidareresa, vid bärgning. I vissa fall stämmer detta, men det beror helt på vad den enskilda bilförsäkringen man har valt täcker. Det är inte alla som har ett så pass omfattande skydd som man tror.

– Det är viktigt att ha koll på sitt försäkringsskydd när man ger sig ut på bilsemestern. Många tror att bilförsäkringen täcker alla typer av driftstopp som garanterar dig en bärgning och annan hjälp. Men du kan ha en bilförsäkring som inte omfattar allt från bärgning till hjälp med fortsatt resa, det beror på vad just den försäkring man har valt täcker. Det kan bli kostsamt om man tvingas ta in på hotell och inte har räknat med det i sin semesterbudget, säger Sofia Opitz, Marknadschef på Falck Försäkringsaktiebolag.

Enligt svensk lag ska alla bilar ha en trafikförsäkring som ersätter personskador och skador på andras egendom. Om man vill att ytterligare skador ska täckas behöver man en hel- eller halvförsäkring. Utöver detta kan man behöva en vägassistansförsäkring för att få hjälp med till exempel hyrbil, fortsatt resa och hotellkostnader. Falcks vägassistansförsäkring täcker bärgning eller reparation på plats, starthjälp och hjälp med fortsatt rese- och hotellkostnader om bilen inte kan ta dig vidare.

– Det är också viktigt att vara medveten att i en vanlig bilförsäkring kan det ingå självrisk som man får stå för om olyckan är framme. Falck vägassistansförsäkring har ingen självrisk kopplad till sig, säger Sofia Opitz.

Många ringer sina anhöriga i första hand
Om man får problem på vägen är det en trygghet att få snabb och professionell hjälp. Av de tillfrågade svarade 1 av 4 att de i första hand skulle kontakta familj eller vänner om de råkar ut för problem med bilen och blir ståendes vid vägkanten.

– Det är naturligt att man förlitar sig på sina nära. Man förväntar sig att de ska komma och hjälpa, men kanske inte dygnet runt. Men när man befinner sig i en utsatt situation och behöver professionell hjälp snabbt kan det vara en god idé att kontakta någon som alltid är redo att hjälpa till med rätt utrustning. Att bli stående längst vägen, speciellt i ett högtrafikerat område, kan även innebära en säkerhetsrisk för både dig och dina medtrafikanter. Vi har 100 bärgningsstationer landet runt, vår räddningscentral och vår bärgare svarar på samtal och kommer ut och hjälper till dygnet om, året runt, oavsett var du befinner dig. Det är en stor trygghet, säger Sofia Opitz.

*Undersökningen genomfördes under juni 2017, totalt deltog 1200 slumpmässigt utvalda respondenter i åldrarna 18-75 år, spridda över landet.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login