Hälften av svenskarna känner oro för oförutsedda utgifter i vardagen

By on 21 november, 2017

8 av 10 svenskar är helt eller delvis nöjda med sin privatekonomi. Samtidigt uppger nästan hälften av svenskarna, 46 procent, att man känner en oro över att drabbas av en oförutsedd större utgift i vardagen. På lite längre sikt (6–24 månader) oroar sig flest svenskar, 31 procent, över att politiska beslut ska drabba den egna ekonomin negativt. Det visar en ny undersökning från Sifo om svenskarnas inställning till sin privatekonomi, som genomförts på uppdrag av den finansiella tjänsten Zmarta.

Sifo har på uppdrag av den finansiella tjänsten Zmarta undersökt svenskarnas inställning till sin privatekonomi och vilka risker man upplever att den egna ekonomin står inför. Resultatet visar att en tydlig majoritet, 83 procent, är helt eller delvis nöjda med sin privatekonomi. Samtidigt uppger många att man ser moln på sin privatekonomiska himmel.

Zmartas undersökning visar att nästan hälften av svenskarna, 46 procent, känner en oro över att drabbas av en oförutsedd större utgift i vardagen. Undersökningen visar också att bara drygt hälften av svenskarna, 53 procent, känner sig säkra på att deras intäkter kommer att vara större än deras utgifter en genomsnittlig månad.

”Även om merparten av svenskarna känner sig relativt trygga med sin privatekonomi känner en betydande andel en oro över ett antal faktorer på både lite kortare och längre sikt. Att enbart hälften av svenskarna känner sig säkra på att deras intäkter kommer att vara större än deras utgifter tyder på att det finns en osäkerhet kring utvecklingen av den egna ekonomin”, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.

På lite längre sikt (6–24 månader) oroar sig svenskar i första hand för politiska beslut som kan få negativa effekter på privatekonomin (31 procent), följt av högre räntor (21 procent). Risken att förlora jobbet, ersättning från a-kassa, studiemedel eller andra inkomstkällor hamnar först på tredje plats över vad som oroar svenskarna mest på lång sikt (19 procent).

När en privatekonomisk knipa är ett faktum väljer 46 procent av svenskarna att undvika shopping och nöjen fram till nästa lön eller utbetalning. Näst vanligaste lösningen för att få ekonomin att gå ihop på kort sikt är att handla så billig mat som möjligt (30 procent), följt av att se över abonnemangs- och prenumerationskostnader (16 procent).

”Undersökningsresultatet visar att många väljer att lösa en tillfällig ekonomisk knipa genom att dra ner på konsumtion och matinköp. Vi vill inspirera fler att ta kontroll över sin vardagsekonomi och undvika risker som kan leda till onödig ångest och ekonomisk svångrem i slutet av månaden”, säger Mattias Hallgrim.

Undersökningen visar också att upplevelsen av den egna ekonomin skiljer sig åt mellan könen. 51 procent av männen uppger att de är helt nöjda med sin privatekonomiska situation, medan motsvarande siffra för kvinnor är 42 procent. Endast 36 procent av kvinnorna uppger att man alltid är säker på att pengarna ska räcka hela månaden, medan drygt hälften av männen (52 procent) av männen känner sig helt säkra på samma sak.

Undersökningen i korthet

 

  • 53 procent av svenskarna känner sig säkra på att deras intäkter kommer vara större än deras utgifter en genomsnittlig månad
  • Nära var tredje svensk, 31 procent, känner en oro för politiska beslut som kan få negativa effekter på privatekonomin
  • Var femte svensk, 21 procent, oroar sig för högre räntor
  • Män är mer nöjda med sin privatekonomi än kvinnor. 51 procent av männen uppger att de är helt nöjda med sin privatekonomiska situation. Motsvarande siffror för kvinnor är 42 procent
  • På kort sikt oroar kostnader för boende (21 procent) och transport (21 procent) flest svenskar
  • Var sjunde person (14 procent) mellan 16 och 34 år uppger att mer information om möjligheterna att få kontroll över löpande utgifter skulle förbättra den privatekonomiska situationen

Regionala data

  • Andelen personer som är nöjda med sin privatekonomi är högst i Västsverige (Västra Götalands och Hallands län). 50 procent av västsvenskarna uppger att man är helt nöjd med sin privatekonomiska situation
  • Minst nöjda med sin privatekonomi är svenskar bosatta i Västerbottens och Norrbottens län; här uppger 22 procent att man är missnöjd med den egna ekonomin

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

 

You must be logged in to post a comment Login