Hållbara stolpar melodin för Linde energi

Av på 20 februari, 2020

När Linde energi förra året vädersäkrade ledningsnätet mellan Pikaboda och Lindesberg ersattes kreosot-behandlade stolpar med giftfria WOPAS-stolpar. Nu pågår arbetet med att uppdatera stolparna på en parallellsträcka längs högspänningsnätet mellan Björkhammarshult och Rumängen – denna gång med hållbara, linoljeimpregnerade stolpar.

– Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, säger Ola Andersson, Enhetschef Anläggning på Linde energi.

I detta projekt används så kallade RVP Repellent-impregnerade furustolpar. Till att börja med impregneras furustolpen med ett krom- och arsenikfritt kopparbaserat metallsalt. Därefter följer en behandling med RVP Repellent, som är en blandning av mineral och vegetabiliska oljor – i detta fall linolja.

De så kallade Repellent-stolparna är klassificerade och godkända enligt Kemikalieinspektionens krav.

– Vårt elnät är en viktig del i bygget av framtidens Bergslagen. Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet med att investera i nätet, med hållbarhet som ledstjärna, säger Joakim Johansson, Affärsområdeschef El på Linde energi.

WOPAS, som användes i det tidigare projektet,lanserades under 2017 och består av cirka 85 procent förnybart material. Material som dessutom kan återvinnas på nytt.

När vi byter ledningsstolpar passar vi också på att byta den så kallade blanklinan längs ledningsnätet till en BLL-lina, som är isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast. Den förstärkta BLL-linan är utvecklad för att klara av att ett mindre träd faller på ledningarna, utan avbrott som följd.

Länet | Linde Energi
Örebronyheter

Källa Linde Energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in