Hållbarhet, kan en person göra skillnad

Av på 7 augusti, 2019

Matsvinn, ätbara förpackningar, närodlad mat, plastfria restauranger och ekologiska råvaror är några av de begrepp som branschen återkommer till när det handlar om årets hållbarhetstrend. Vi har hittills i år sett mängder av spännande projekt som värnar för smartare förpackningslösningar, mindre matsvinn och plastfria engångsbestick och trots att mångas inställning är att ”en ensam person inte gör stor skillnad” så tycks allt fler konsumenter ställa högre krav på hållbarhet och värdesätter miljö högre än någonsin tidigare.

-För mig handlar det om att se till helheten. Hållbarhetsarbetet på en restaurang innefattar så mycket mer än att välja bra råvaror, faktum är att det är en väldigt liten del i det stora hela. Vi lägger stor vikt vid att applicera hållbarhet i alla led, oavsett om det handlar om personalfrågor, vilket diskmedel man väljer, hur man förbrukar el eller hur sophämtningen sker, säger Johan Björkman, köksmästare på Restaurang Koka. Vi i branschen måste hjälpas åt och göra så gott vi kan varje dag, och helst lite till.

Ett flertal spännande projekt pågår under året, det handlar om projekt som minskar mängden luft i snacksförpackningarna, det handlar om aktörer i cafébranschen som väljer att använda ett belönings och bestraffningssystem för återanvändbara kaffekoppar och det handlar om trenden hyperlocal som går ut på att skapa stadsodlingar nära restauranger och butiker, för att finnas där konsumtionen finns och på så sätt utesluta onödig transport. Alla dessa projekt är ett bra steg i riktningen mot en mer hållbar utveckling av branschen, Johan däremot hoppas på mer än en trend.

-Jag ser inte hållbarhetsfrågan som en trend, eller jag hoppas åtminstone inte att det är så. Det måste vara en fråga som alla tänker jobba med hela tiden så att vi fortsätter använda dagens moderna teknik för att utveckla hållbara lösningar för framtidens livsmedelsindustri, säger han.

Några av de saker som Johan arbetar med aktivt för att ta ansvar som matlagare och inspirera branschen är bland annat att servera mer grönsaker på tallriken, ta vara på hela råvaran och att jobba med lokala och ekologiska råvaror. Något som han menar att även hemmamatlagare bör inspireras och ta lärdom av.

-Vi som jobbar i kök har under de senaste åren varit med och skapat många trender som senare har spridits till hemmaköken. Därför tror jag att folk kommer att snappa upp många utav de saker som vi som professionella matlagare gör i våra kök, får man hoppas säger han. Sedan gäller det också att ta ansvar för att hitta producenter och leverantörer som delar samma åsikter kring råvaror som du gör. Försök arbeta nära dem, var lyhörd och få de delaktiga i helheten och menyn så att alla arbetar mot samma, hållbara mål.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in