Här är vardagsbrotten som ökar mest i sommar

Av på 15 juli, 2017

Semestertider innebär inte bara sol, bad och avkoppling. Många svenskar utsätts även för vardagsbrott under sommaren. En kartläggning som försäkringsbolaget If har gjort av Brås brottsstatistik visar att flera vardagsbrott når sin topp under semestern. Här är listan på brotten som ökar mest.

Tjuven börjar jobba så fort svenskarna tar semester. Det visar en kartläggning som försäkringsbolaget If har gjort baserat på Brås brottsstatistik. Flera vardagsbrott – framförallt stölder – ökar under sommarmånaderna. Båtstölderna ökar med hela 157 procent under juni till och med augusti jämfört med de tre föregående månaderna mars till och med maj. Men det är inte bara båttjuvarna som är framme under semestertider. Även mopedstölderna ökar med dryga 50 procent, cykelstölderna med 42 procent och fickstölder med 23 procent.

– Sommaren är tyvärr tjuvarnas tider. Åker du på semester förvarar du med fördel cykeln eller mopeden i bostaden eller i ett förråd. Tänk även på att vara extra uppmärksam vid stora folksamlingar som stränder, festivaler och konserter där ficktjuven ofta slår till och lämna aldrig dina tillhörigheter obevakade, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Det är inte bara tjuvar man ska akta sig för i sommar. Håll även uppsikt på vägarna då grov vårdslöshet i trafik ökar avsevärt, en uppgång på 32 procent jämfört med de tre föregående månaderna.

Vardagsbrotten som ökar mest under sommaren

Brottstyp Sverige Procentuell ökning
Båtstölder 157%
Mopedstölder 52%
Cykelstölder 42%
Grov vårdslöshet i trafik 32%
Fickstölder 23%
Uträkningen baseras på ökningen avseende brott som skett under juni till och med augusti 2016 jämfört med mars till och med maj 2016. Urvalet baseras på statistik avseende stölder- och grov vårdslöshet i trafik. 

Några tips från If:

Så säkrar du båten:

 • Gravera in ID-märkning på flera ställen i skrov och motor, t ex med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.
 • Utombordsmotorer måste vara fastlåsta med godkänt motorlås. Använd också gärna ett bultlås och lås fast båten vid bryggan med kätting och kraftigt hänglås.
 • Ha båten liggande i en hamn med bevakning och kameraövervakning. Välj gärna en hamn som trygghetscertifierats med Säker Hamn, där medlemmarna bl a ronderar om man har kontroll över andrahandsuthyrningen av båtplatser. En lista över Säker Hamn-certifierade hamnar hittar du här https://www.if.se/web/se/privat/kundfordelar/sakerhamn/pages/lista.aspx
 • Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
 • Utrustning som t.ex. navigator, plotter, autopilot, VHF-radio och stereoanläggning som inte är fast monterad ska du ta med den hem efter båtfärden eller låsa in den i båten.

Så stoppar du cykeltjuven:

 • Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
 • Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage? Ställ in cykeln där på kvällen.
 • Lås fast både cykelns framhjul och ram i ett kraftigt, fast förankrat föremål.
 • Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
 • Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

Tips för att slippa ficktjuvar:

 • Det säkraste stället att förvara pengar och kort är i en tunn midjeväska som du bär under kläderna.
 • Framfickan på byxorna är också ett bra ställe att förvara plånboken på om det finns plats.
 • Bakfickan är antagligen det sämsta stället att förvara dina värdesaker på. Undvik detta!
 • Ytterfacket på en ryggsäck är lätt för en ficktjuv att öppna när du går. Ha inte plånbok och nycklar här.
 • Lämna väskan på hotellet, eller ha en väska som kan hängas i lång axelrem diagonalt över magen. Då blir det svårare för en tjuv att rycka väskan ifrån dig.
 • Häng aldrig väskan bak på stolen på café eller restaurang. Knyt den runt stolsbenet och förvara den i säkerhet mellan dina fötter istället.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in