Hjärnexpertens tips för en bättre mellandagsrea

Av på 27 december, 2017

Vi är mitt i årets mest shoppingintensiva period och erbjudandena duggar tätt, men hur rea-konsumerar vi rationellt och försäkrar oss om att komma hem med rätt saker? Hjärnexperten Elin Helander har samlat sex tips som hjälper till undvika hjärnfällorna och shoppa riktigt smart.

1. Överkompensera inte
Varmt, trångt och långa köer till kassorna. Att rea-shoppa är ganska jobbigt, vilket gör att vi helst inte kommer hem tomhänta. Då har ju allt varit bortkastat. För att känna att vi får utdelning för insatsen är det lätt att hjärnan överkompenserar och intalar oss att de där jeansen är ett bättre kap än vad de är. Ju mer vi shoppar, desto mer känns det nämligen som vi sparar. För att undvika de värsta felköpen bör du ha en tydlig plan över vad du faktiskt behöver köpa och leta efter de sakerna. Det är ju bara en bra deal om du verkligen behöver det.

2. Var utvilad, mätt och belåten
Vi människor fungerar inte riktigt som vi ska när vi är trötta, stressade och hungriga. För att minimera risken för kortslutning bör du alltid handla när du är utvilad, har gott om tid och är mätt och belåten. Kanske har du med dig snacks och en dricka i väskan för energiboostens skull och glöm inte att ta en paus eller avrunda shoppingdagen när du börjar känna dig trött. Eller så handlar du på nätet. Garanterat stressfritt.

3. Tänk två gånger
Ofta tycker vi att det är jobbigt att skiljas från våra pengar, men ju mer vi handlar, desto lättare blir det att langa fram kortet. Den här avtrubbningen leder lätt till att vi handlar mer än vi egentligen tänkt. Innan du börjar shoppa, sätt därför ett tydligt tak för hur mycket du ska spendera. Med regelbundna pauser i shoppandet bryter du också det momentum som gärna uppstår och det blir enklare att se nyktert på vad som verkligen är en bra deal, och vad som inte är det.

4. Var kritisk
Visst finns det fantastiska deals att göra, men allt är faktiskt inte guld som glimrar på rean. Ofta har affärer några riktigt bra erbjudanden och några som inte tål en närmre titt. Det här kallas “Halo-effekten” på psykologispråk. Företagen hoppas helt enkelt att några få topperbjudanden ska smitta av sig, så att även sämre deals verkar bättre än vad de faktiskt är. Genom att vara förberedd på att det finns både bra och dåliga kap och bibehålla ditt kritiska tänkande, undviker du fällan lättare.

5. Räkna på det
Hur mycket kostar egentligen varan som är på 25%? Och hur mycket blir det i slutändan för grejerna som var tre för priset av två? Det ligger i affärernas intresse att du ska handla så mycket som möjligt. Ett sätt för dem att försäkra sig om du gör det, är att göra det svårt för dig att veta exakt hur mycket något kostar. Blir du osäker, räkna på mobilen.

Ska du gå i många affärer under dagen — lägg in och håll koll på alla totalbelopp i telefonen. På så sätt är det enkelt att stämma av hur mycket du spenderat, om du håller budget eller om det börjar bli dags att runda av.

6. Jämför inte med andra
Grupptryck kan vara positivt, men det kan också vara riktigt, riktigt dåligt. I sin sämsta form får det oss att ursäkta beteenden vi vet inte är riktigt hundra, eftersom vi ser att det finns någon som är ännu värre än vi själva. I shoppingtermer betyder det att det är lättare att ryckas med när alla andra gör samma sak, och att se kundvagnar fulla av OLED TV-apparater kan bli ett sätt att rättfärdiga sin egen (över)shopping. Precis som i livet i stort gäller det att inte tänka så mycket på vad andra gör, utan bestämma dig för vad som är bäst för dig.

Snabba checklistan:

  • Var utvilad och mätt, stressa inte i onödan och ha med dig snacks för akut energiboost. Blir du trött — ta en paus eller gå hem.
  • Håll räkningen genom att använda mobilen — dels för att räkna på vad saker egentligen kostar, men också för att hålla reda på hur mycket du spenderat under shoppingrundan.
  • Bestäm vad du behöver på förhand.
  • Sätt en budget för hur mycket du faktiskt har lust och råd att spendera.
  • Låt dig inte ryckas med i shoppingfrenesin — det är bara en bra deal om du behöver det, och bara för att andra shoppar måste inte du göra det.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in