Hjärtrapporten 2019 – Ohälsosamma matvanor kostar 53 miljarder

Av på 8 december, 2019
500 gram frukt och grönt - Foto Hjärt-Lungfonden

Kostnaden för svenskarnas dåliga matvanor beräknas till 53 miljarder kronor under ett år. Det visar en ny analys i Hjärtrapporten 2019 som Hjärt-Lungfonden släpper i dag. Nu efterfrågar Hjärt-Lungfonden en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.

Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år.Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Svenskarna äter sämst av alla nordbor, och mer än varannan invånare är överviktig. Forskning vid Lunds universitet visar att 6 400 svenskar i år beräknas att dö i förtid på grund av dåliga matvanor. Av dem kommer nio av tio att dö i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten 2019, som släpps i dag, har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna.

Analysen visar att prislappen för våra ohälsosamma matvanor är hisnande 53 miljarder kronor – under ett år. Det är mer än statens sammanlagda utgifter för kultur, miljövård och migration under 2018. I dag skriver Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung och ordföranden för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, Jan Nilsson, på Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads debattsidor om behovet av en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.

Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram. Det vore inte bara en samhällsekonomisk investering, utan skulle även rädda tusentals svenskar från att dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärtrapporten 2019 ger en helhetsbild av de senaste forskningsframstegen och hjärthälsan i Sverige. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdom så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar. Årets rapport släpps i dag, den 21 november.Fakta: Så äter du mer hälsosamt (Källa: Nordiska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets kostråd)
Ät mer:

  • – Grönsaker, frukt och bär.
  • – Fisk och skaldjur.
  • – Nötter och frön.

Ät mindre:

  • – Rött kött och chark.
  • – Salt och socker.
  • – Alkohol.

Byt ut:

  • – Vitt mjöl mot fullkorn.
  • – Smörbaserade matfetter mot växtbaserade matfetter och oljor.
  • – Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Hjärt-Lungfonden
Fakta: Om hjärt-kärlsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden) – I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.
– Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
– De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
– Forskningens utmaningar i dag är bland annat att kunna förutse hjärt-kärlsjukdom och att utveckla mer individanpassade behandlingsmetoder.
– Under 2018 fick Hjärt-Lungfonden ansökningar om forskningsanslag på 1,7 miljarder kronor, och kunde dela ut ett nytt rekordbelopp – 351 miljoner kronor – till forskning om hjärt- och lungsjukdom. För tio år sedan låg samma siffra på 140 miljoner.
– Hjärt-Lungfonden stödjer löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid landets universitet och universitetssjukhus.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in